Tijd om weer eens een aantal tips met je door te nemen. Dit keer geef ik enkele tips over CV-ketels en dan met name het onderhoud eraan. Onderschat de waarde hiervan namelijk niet!

Onderhoud CV-Ketel

Als dochter van een loodgieter weet ik als geen ander dat onderhoud van een CV-ketel geen overbodige luxe is. Ik snap persoonlijk wel dat het iets is waar mensen liever geen investering in doen omdat het gezien wordt als “bijzaak” maar wanneer je toch echt zonder warm water komt te zitten, besef je dat je er wellicht iets serieuzer over na had moeten denken. Ikzelf had een paar weken geleden ook last van mijn CV-ketel. Hij maakte telkens een brommend geluid (op een gegeven moment leek het wel of hij ging ontploffen). Gelukkig was dat laatste natuurlijk niet het geval maar ik heb er wel even goed naar laten kijken en met het vervangen van een klein onderdeel wat inmiddels wat versleten was, was daarmee het probleem snel opgelost.

Waarom is het zo belangrijk?

Natuurlijk heb jij ook geen zin in allerlei mankementen aan je CV-ketel. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Laat regelmatig je CV-ketel controleren. Dit kost slechts een paar tientjes per jaar en zo voorkom je grote onkosten wanneer de schade groter wordt. Om een inschatting te maken van wat onderdelen en een nieuwe CV-ketel kosten kun je bijvoorbeeld eens kijken op Cvkoopjes.nl. Heb je een nieuwere CV-ketel dan hoef je eigenlijk niet eens elk jaar een controle te laten doen maar kun je bijvoorbeeld ook eens per 1,5 jaar of 2 jaar een goede controle laten uitvoeren.

Het gevaar

Bij ons was het gelukkig alleen wat lawaai maar de gevolgen van een slecht onderhouden CV-ketel kan veel groter zijn. Regelmatig hoor je weer in het nieuws voorbij komen dat mensen zijn overleden aan koolmonoxide-vergiftiging. Er kan namelijk koolmonoxide vrijkomen bij slecht onderhouden CV-ketels of hele oude CV-ketels. Je merkt helemaal niets van het koolmonoxide (je kunt echter wat vermoeid en misselijk raken) dus voordat je het weet lig je plat op de grond in je eigen huis!

onderhoud cv-ketel

Ook jouw CV-ketel

Misschien denk je: Maar wij hebben een spiksplinter nieuwe CV-ketel van nog geen 2 jaar oud. Deze hoeft geen onderhoud te hebben. Nou dan heb je het mis! In een CV-ketel zitten allerlei onderdelen en deze trillen als de CV-ketel aanslaat. Door het trillen kunnen deze onderdelen slijten. Daarnaast komt er ook een hoop stof in een CV-ketel terecht. Het is daarom ook belangrijk dat een CV-ketel tijdens het onderhoud even een goede schoonmaakbeurt krijgt.

Zelf onderhoud uitvoeren is af te raden. Zelf heb je natuurlijk niet de expertise dus je zou geen idee hebben waar je naar moet kijken. Wel kun je iets zelf doen: Wanneer je langs de CV-ketel loopt, check dan even de keteldruk (deze staat vaak aan de voorkant van de CV-ketel). De druk moet tussen de 1 en 2 bar liggen. Wanneer deze druk onder de 1 komt kun je zelf water bijvullen. Kijk even op YouTube hoe je dit kunt doen.

En zeg nou liever: beter een paar tientjes aan onderhoud dan een nieuwe CV-ketel van meer dan duizend euro nietwaar?

Fotocredits: @manieke

Lees ook eens de volgende tips:
5 tips waarop je moet letten bij het kopen van een loungeset
3 handige tips voor het kiezen van tuinmeubilair
3 handige tips voor het kiezen van een tv meubel
Geen koude voeten meer dankzij deze tips!