We wonen inmiddels 7 jaar samen en hebben al 2 tuinsets verkocht. Na 4 verschillende tuinsets te hebben gehad, kan ik dus wel zeggen dat ik redelijk een ervaringsdeskundige ben op het gebied van tuinmeubilair.

Goed tuinmeubilair

Wat is nu de definitie van goed tuinmeubilair? Dat is moeilijk te zeggen. Natuurlijk zijn er een aantal voorwaarden waar een tuinset aan moet voldoen om “goed” bevonden te worden maar welke is nou het belangrijkste? Dat is natuurlijk ook afhankelijk van jouw wensen, grootte van de tuin en positie van de tuinset in je tuin. Ik neem je in ieder geval mee door een lijstje van een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van goede tuinmeubelen. Welke prio je er aan geeft is aan jezelf!

Design

Allereerst valt je oog op een bepaald design. Kies je bijvoorbeeld voor een normale tuinset met een hoge tafel en stoelen of ga je juist voor een loungeset. En wanneer je voor een hoge tafel gaat, ga je dan juist voor rond, vierkant of rechthoekig. Hoeveel stoelen moeten er aan de tafel komen. Ik denk dat de basis ligt in het verzinnen van dit soort zaken. Dan heb je in ieder geval al goed voor ogen wat voor tuinset je zou willen.

tuin inrichten

Comfort

Goede tuinmeubelen zijn in ieder geval comfortabel. Je wilt er immers op zitten, liggen of neerploffen. Design is daarom belangrijk maar ga ook zeker even proefzitten. Wanneer je online bestelt is dit natuurlijk wat lastiger maar opzich kun je al wel redelijk inschatten of iets comfortabel zal zijn of niet. Een mooi ijzeren bistrosetje zal zeker leuk staan in je tuin maar zit hoogstwaarschijnlijk niet goed genoeg om er uren op te vertoeven in het zonnetje.

tuinmeubilair

Weerbestendig

Wij hebben onze tuinmeubelen onder een overkapping staan dus dat scheelt een hoop maar het is erg belangrijk dat je kijkt hoe weerbestendig tuinmeubilair is. Zo zag je massaal de palletbanken tuinsets voorbij komen vorig jaar maar dit jaar waren ze allemaal al vervangen omdat het hout verweerd was en de constructie hierdoor niet meer zo stevig was. Vaak is het bij tuinmeubilair wel zo dat goedkoop duurkoop is. Goedkoop plastic verkleurd in de zon bijvoorbeeld. Wij hebben een loungeset met allweather kussens en dat is echt een aanrader. Ze verkleuren niet, hoeven tijdens een bui niet ineens opgeruimd te worden en kunnen in de winter ook gewoon gezellig buiten liggen. Het kostte wat meer, maar dan krijg je er ook iets voor!

tuinmeubelen

Onderhoud

Deze valt een beetje samen met weerbestendig want zoals ik al aangaf moet je houten tuinmeubelen vaak onderhouden met olie of lak. Stiekem is dit vaak nog best wel een karweitje. Mocht je nou echt gek zijn van houten tuinmeubelen dan is dit het natuurlijk waard maar mocht je nou niet zo enthousiast worden van dit klusje dan is het wellicht beter om alternatieven te bekijken.

tuintafel

Opruimen

In de winter maak je je tuin weer winterklaar en ruim je allerlei zaken op in een schuurtje. Zou je nou je tuinset tijdelijk willen opslaan dan is het handig te kijken naar hoe gemakkelijk de tuinset op te bergen is. Ik heb bijvoorbeeld een tuinset van Hartman. Deze is echt super eenvoudig aan de kant te zetten want het tafelblad kan rechtop worden gezet en de stoelen zijn stapelbaar. Hierdoor nemen ze vrij weinig plek in de schuur in (die bij ons ook niet zo groot is). Niet alleen in de winter wil je de tuinset wellicht aan de kant hebben, denk ook eens aan de hittegolf die we gehad hebben. Wie had er toen niet een zwembadje in zijn/haar tuin?

Fotocredits: @jellinadetmar @at_angies_place @ireneburg7