Hoewel ik zelf in een nieuwbouwwoning woon, heb ik mij altijd afgevraagd hoe je een bestaand (wellicht zelfs oud) huis helemaal als nieuw kunt omtoveren. Tijd om me vandaag dus eens te verdiepen in gevelbekleding.

Gevelbekleding

Natuurlijk komt gevelbekleding niet ineens bij mij op. Ik deelde een tijdje terug een blog waarin ik vertelde hoe wij onze schuur hebben vergroot. Hierbij hebben wij gebruik gemaakt van de oude schuur maar hebben wij ook nieuw hout gebruikt om hem dubbel zo groot te maken. Hierdoor zag je verschillen in kleur. De houten schuur stond er namelijk al een jaar of 5 en het hout was inmiddels dus al verkleurd. Om dit op te lossen hebben wij de schuur bekleed met zink. Mijn vader is loodgieter dus die ging vol passie aan de slag aan onze schuur. Het resultaat was nog mooier dan ik van tevoren dacht. Door deze bekleding kreeg de schuur ook een compleet ander uiterlijk. Dit effect kun je natuurlijk ook bereiken wanneer je een oud huis koopt en de gevel niet helemaal naar wens is. Gevelbekleding is eigenlijk gewoon het aanbrengen van extra plaatwerk aan je huidige gevel. Om mij te verdiepen in gevelbekleding heb ik alle opties bekeken bij Plastica.nl. Zij bieden allerlei soorten gevelbekleding.

schuur bekleding

Verschillende soorten gevelbekleding

Gevelbekleding is in allerlei materialen beschikbaar, waaronder; hout, kunststof, steen en metaal. Natuurlijk biedt het meer dan alleen een mooier uiterlijk. Het zorgt namelijk ook voor extra isolatie (besparing op de energierekening), biedt extra bescherming en zorgt voor minder onderhoud. Genoeg redenen dus om voor gevelbekleding te kiezen.

Zelf hebben wij ook een klein deel kunststof gevelbekleding naast en boven onze voordeur. Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk nog nooit de buitenkant van ons huis heb gedeeld. Hieronder deel ik hem!

gevelbekleding

Zelf een huis bouwen

Ik sprak in de inleiding al over gevelbekleding bij oude woningen die je wilt opknappen, maar bedenk je ook dat het een perfecte oplossing is wanneer je zelf een huis gaat bouwen. In onze wijk zijn veel bouwkavels waar mensen zelf creatief hun huis mogen bouwen. Ik vind dit persoonlijk erg leuk want hierdoor krijg je een enorme variatie in woningen. Ik geef toe, het zijn natuurlijk wel allemaal dikke villa’s, maar ze zien er allemaal weer anders uit. Zo is er een geheel bekleed met hout, een ander is juist weer helemaal bedekt met zwart zink (mijn persoonlijke favoriet!). Wanneer je zelf je huis kan bouwen kun je helemaal los gaan met gevelbekleding om jouw woning ook uniek te maken.

Hebben jullie ook de volgende blogs al gelezen:
Blaas je oude tuinset nieuw leven in!
Onkruid verwijderen met de Kärcher Weed Remover
Funda Binnenkijker: Monumentaal herenhuis in Hoorn