Regelmatig laat ik raamdecoratie voorbij komen in mijn blogs. Ik heb zelf inmiddels ervaren wat een verschil dat kan maken op de sfeer in huis en je interieurstijl. Dit keer ga ik niet in op een type raamdecoratie maar help ik je bij het kiezen van de perfecte kleur gordijnen!

Raamdecoratie

Zoals ik al in de inleiding aangaf heb ik diverse blogs geschreven over raamdecoratie. Heb jij ze allemaal al gelezen:
Waarom jij zou moeten kiezen voor Plissé gordijnen!
Raamdecoratie kiezen, het blijft lastig
Mijn houten jaloezieën van Inside Blinds
Vandaag ga ik niet in op de raamdecoratie types maar juist op het kiezen van de juiste kleur gordijnen. Deze keuze lijkt namelijk misschien heel simpel maar het is belangrijk goed alle opties te bekijken. Ik geef je een aantal tips zodat je tot de perfecte kleur komt!

Kleur gordijnen

Je kunt voor vele soorten raamdecoratie kiezen. Bij bijna elk type heb je een enorme kleurkeuze. Zo heb je jaloezieën in vele kleuren te koop, kun je een plisse gordijn in allerlei kleuren bestellen en heb je natuurlijk een enorme keuze aan overgordijnen. Hieronder volgen 3 tips om de keuze gemakkelijker te maken:

1. Grootte van het raam

De grootte van het raam is heel belangrijk bij je keuze van de kleur. Heb je een groot raam dan is wellicht een lichte kleur handiger. Wanneer je namelijk voor een hele donkere kleur zou kiezen dan kan het snel een groot “donker vlak” worden. Maar heb je juist kleinere ramen dan kan een lichte kleur wellicht ook zorgen voor meer lichtinval (die toch al zo gering was doordat het raam zo klein is). Kortom, kijk even goed naar de mogelijkheden. Wil je weten hoe een lichte kleur zou staan voor het raam, gebruik dan even een hoeslaken om het effect te zien. Heb je ook een donker hoeslaken tot je beschikking dan maakt dat de keuze helemaal gemakkelijk want dan kun je die er ook even voorhouden om te kunnen vergelijken.

2. Passend bij je interieurstijl

Ikzelf heb gekozen voor zwarte jaloezieën. Hoewel ik wel vind dat het hierdoor wat donkerder in huis is geworden, past het zwart een stuk beter bij mijn industriële interieurstijl dan wanneer ik bijvoorbeeld voor witte jaloezieën zou hebben gekozen. Heb je juist een steriel, strak en modern interieur dan kun je bijvoorbeeld ook eens een houtkleur overwegen voor jaloezieën en voor gordijnen juist een zachte kleur die het geheel wat zachter maakt (bijvoorbeeld een mooie pasteltint grijs).

gordijnen kiezen

3. Houd rekening met onderhoud

Wat je ook zeker in overweging moet nemen is wat voor effect de omgeving heeft op je raamdecoratie. Jaloezieën staan er om bekend dat ze veel stoffen vangen. Dit zie je natuurlijk beter op zwart dan op wit. (Ik koos overigens wel voor zwart en schreef een blog vol tips om jaloezieën schoonmaken te vergemakkelijken). In de keuken zijn juist vetten en dampen een boosdoener voor witte raamdecoratie. Wanneer je voor spierwitte glasgordijnen kiest bijvoorbeeld moet je er ook rekening mee houden dat je ze vaker moet wassen wanneer je een houtkachel hebt of vaak kaarsen brand. Natuurlijk is deze tip niet doorslaggevend voor je keuze (schoonmaken moet je toch wel!) maar het zorgt wel voor minder ergernissen naderhand!

beige gordijnen

Voor welke kleur kiezen jullie?

Fotocredits: @ireneburg7 @lizawassenaar