Onee, heb je net een telefoontje gehad dat je onverwachts visite krijgt en heb je slechts een uurtje de tijd om het huis schoon te maken? Vrees dan niet! Ik geef je een 5 stappenplan waarmee je het huis kunt schoonmaken in 60 minuten.

Huis schoonmaken in 60 minuten

Soms klinkt iets te mooi om waar te zijn en dat is dit natuurlijk ook. Om je huis van top tot teen (of van zolder tot kelder) helemaal spik en span schoon te krijgen, heb je natuurlijk meer dan 60 minuten nodig. Wanneer je echter deze stappen doorloopt ben je in ieder geval aardig op weg. Uiteraard moet je gedetailleerde schoonmaakklusjes tijdens een grote schoonmaak inplannen. Maak van te voren een plan en deel de 60 minuten over onderstaande stappen. Welke stap bij jouw thuis meer aandacht mag krijgen, krijgt uiteraard een groter deel van de 60 minuten. Werk met een kookwekkertje zodat je precies weet wanneer je naar de volgende stap moet. Zoals ik al zei: uitgebreid schoonmaken werkt niet in 60 minuten dus hou de schoonmaaktaken globaal i.p.v. gedetailleerd.

Stap 1: Benedenverdieping aanpakken

Allereerst: Ruim op al die troep. Hoe meer rommeltjes er liggen hoe moeilijker je huis kunt schoonmaken. Zorg dus dat je elke avond alle spulletjes netjes opruimt. Dit scheelt een hoop tijd als je gaat poetsen. We beginnen deze 60 minuten schoonmaaksprint met het stofvrij maken van je huis. Maak een sopje en ga als een razende roeland door het huis met een doekje. Alle kasten, tafels en aanrecht worden lekker opgefrist met een doekje. Pak de stofzuiger en maak een sprintje door huis. Let op die klok: elke minuut telt!

huis schoonmaken

Stap 2: Het toilet

Het toilet bevindt zich waarschijnlijk ook op de benedenverdieping maar toch krijgt deze een eigen stap. Het is namelijk belangrijk dat deze goed wordt gedaan dus die mag best wat eigen tijd krijgen. Hopelijk maak je het toilet al dagelijks met een doekje schoon dus ook tijdens deze 60 minuten schoonmaakroutine pak je het toilet even mee. Tip: combineer deze stap met stap 1. Gooi alvast wat chloor in het toilet voor je begint. Dan kan dit tijdens het stofzuigen goed intrekken. Deze 60 minuten schoonmaakroute werkt het beste (en meest hygiënisch) wanneer je meerdere doekjes en sopjes gebruikt.  Zet deze van te voren klaar zodat je meteen door kunt.

Stap 3: Badkamer schoonmaken

Als je elke week de badkamer schoonmaakt dan hoef je het alleen maar bij te houden. Dat scheelt een hoop tijd en werk en heb je altijd een schone badkamer. Maak 1x per maand alle tegels goed schoon. Zet de douchekop op koud water en sproei na elke douchebeurt de tegels af en de douchedeur. Dit voorkomt grotendeels kalkvorming. Daar hoef je je dus tijdens deze 60 minuten schoonmaakklus niet om te bekommeren. Ook moet je regelmatig je badkamer ventilator controleren op stof. Wanneer deze namelijk schoon is, blijft je badkamer ook beter stofvrij want dan kan de ventilator beter zijn werk doen. Wat je wel kunt doen? Haal een doekje uit een sopje over het wasmeubel heen en maak je spiegel schoon.

Stap 4: Frisse geur

Ondanks dat je natuurlijk flink met een sopje aan de gang bent gegaan en het waarschijnlijk al heerlijk naar bloemetjes ruikt in huis kun je altijd nog kiezen voor een extra lekkere geur. Ga niet met spuitbussen aan de gang want die zijn vaak te overheersend maar zet een paar geurkaarsen aan of laat je Geurwolkje een uurtje aanstaan. Deze laatste heeft natuurlijk ook meteen het voordeel dat de lucht wordt gereinigd (pak je die ook nog even mee).

geurwolkje

Stap 5: Details

Heb je nog minuten over dan kun je deze variabel inzetten voor details. Zie je bijvoorbeeld vlekken op de muur of op de deur? Snel verwijderen met een doekje. Zie je vlekken op de vloer? Pak dan nog even snel een dweil erbij.

En nu met de beentjes omhoog! Heb je het niet gehaald in 60 minuten? Dan moet je het dagelijkse schoonmaakritueel echt beter aanpakken. Als je het allemaal gewoon netjes bijhoudt zul je zien dat je in 60 minuten een heel eind komt!