Een lekkage is echt super vervelend. Als je dan ook nog eens niet precies weet waar het water vandaan komt, dan wordt het dubbel zo vervelend. Ik help je met een aantal tips zodat een lekkage opsporen in een mum van tijd is gepiept.

Lekkage opsporen

Een daklekkage is niet alleen heel erg vervelend, het is ook nog eens moeilijk op te lossen. Vaak weet je niet precies waar het water vandaan komt. Voordat je het hele plafond openbreekt is het handiger om lekdetectie in te schakelen. Een specialist komt dan met apparatuur om te meten waar het lek precies zit. Je kunt dan gerichter aan het werk.

daklekkage

Zelf een lekkage opsporen

Zelf kun je vaak ook al een lekkage opsporen. Bij een daklekkage of muur lekkage wordt dit wat lastiger omdat de “natte plek” niet altijd bij de oorzaak in de buurt zit. Heb je een andere lekkage dan kun je deze tips gebruiken:

Lekkage aan de leidingen

  • Is de waterdruk lager? Dat kan een teken zijn van een lekkage.
  • Zijn de leidingen zichtbaar? Loop dan de leidingen rustig na met een toiletpapier. Wordt hij nat, dan weet je waar het lek zit.
  • Meevaller: een lekkage aan de leidingen valt vaak onder de inboedelverzekering!

Lekkage aan afvoeren

  • Heb je een plas water in de keuken? Kijk dan goed waar dit water vandaan lijkt te komen. Grote kans dat de afvoer van de vaatwasser kapot is.
  • Zit je vochtvlek precies op de plek onder je douchebak op de bovenverdieping? Grote kans dat er een lekkage zit onder de douchebak.
lekkage opsporen

Lekkage aan dakgoot

  • Kijk wanneer het regent waar de dakgoot lekt.
  • Wanneer het niet regent kun je wat water spuiten in de dakgoten voor hetzelfde effect.
  • Wederom een meevaller: wanneer een lekkende dakgoot schade aanricht aan de binnenkant van je woning, valt deze ook vaak onder de inboedelverzekering.

Voorkomen beter dan genezen

Natuurlijk wil je lekkages voorkomen. Wanneer je eenmaal een lekkage hebt in huis en het zichtbaar is geworden aan kringen op de muur of in het plafond, zit je al met de gebakken peren. Het lek moet gedicht worden en de muur gerepareerd. Een lekkage kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt de kans wel verkleinen. Zorg dat je regelmatig je dak laat controleren door een vakman. Ook kun je zelf regelmatig een kijkje nemen op het dak. Liggen alle dakpannen nog netjes? Een scheefliggende dakpan kan namelijk al een lekkage veroorzaken. Ditzelfde geldt voor oude leidingen. Laat ook deze regelmatig eens bekijken.

Heb je de volgende blogs ook gelezen:
Hout beitsen? 4 handige tips en trucs!
Een nieuw uiterlijk met gevelbekleding