Hout beitsen? Ik geef je een duidelijke uitleg tussen de verschillende soorten beits (o.a. het verschil tussen binnen- en buitenbeits), vertel ik je waarom hout beitsen soms echt nodig is en geef daarna nog eens handige tips!

Hout beitsen: Wanneer kiezen voor beits?

Waarom zou je hout gaan beitsen? Die vraag is eenvoudig te beantwoorden: Je beschermt hiermee het hout tegen allerlei externe invloeden en je kunt hiermee het hout mooier maken. Externe invloeden als het weer (denk aan bijvoorbeeld UV straling en regen) kunnen je hout verkleuren en de kwaliteit aantasten. Het behandelen van het hout met beits gaat dit tegen. Daarnaast kun je ook kiezen voor beits om het hout mooier te maken. Zo kun je een “oude look” toevoegen aan het hout en kun je het hout juist donkerder of lichter maken.

Welk soort beits kies je?

Wil je hout beitsen, maar weet je niet welke beits je moet kiezen? Dat kan best eens voorkomen. Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten beits verkrijgbaar. Ga je voor een transparante beits of kies je juist voor een dekkende beits? Ik heb bijvoorbeeld een aantal jaar geleden een tuinhuisje gekocht. Deze was onbehandeld en moest ik daarom zelf nog behandelen met een beits. In plaats van een transparante beits koos ik voor een grijze dekkende beits. Hierdoor kreeg ik een mooi grijs schuurtje. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het schuurtje grijs te verven, maar in dat geval heb je niet de beschermende functie van beits.

hout beitsen

Binnen- of buitenbeits?

Dan heb je nog het verschil tussen binnenbeits en buitenbeits. En om het nog moeilijker te maken heb je ook nog universele beits. Deze laatste kun je het beste niet nemen. Dit is een beits die zowel voor binnen als buiten gebruikt kan worden. Je kunt zelf ook wel bedenken dat buitenbeits andere kwaliteiten zou moeten hebben dan binnenbeits.

Binnenbeits is altijd op waterbasis. Hierdoor is deze beits beter voor het milieu en stinkt ook niet heel je huis naar de beits omdat deze geurloos is. Binnenbeits is niet zo sterk dan de variant voor buiten. Logisch want in huis is er natuurlijk al een bescherming tegen UV straling en regen.

hout verven
buitenbeits

Handige tips

  • Doe oude kleren aan (ik wil nog weleens met mijn mooiste rokjes en jurkjes aan de slag met een klus, don’t try this at home!)
  • Is je beits plakkerig? Dan heb je er te snel een 2e laag op aangebracht of een te dikke laag. Zo kan hij niet goed uitharden. Even opschuren en de plakkerige laag verdwijnt!
  • Probeer eerst een klein stukje om te zien of het kleurresultaat zoals gewenst is. Op sommige hout pakt de kleur namelijk iets anders uit.
  • Een sponskwast werkt handig met beits omdat deze hem gelijkmatig aanbrengt. Let wel op: hij absorbeert ook meer beits waardoor je meer beits nodig hebt!

Fotocredits: @huizedop @lak_of_smak @lauraschra

Heb je de volgende blogs ook al gelezen?

3 handige tips om schaduw te creëren in jouw tuin!
Schutting kiezen: Waar ga jij voor?
Een veranda of overkapping in jouw tuin: doen!