Regelmatig deel ik nieuwe DIY projecten met jullie. Hiervoor heb je vaak goed gereedschap nodig. Ik dacht dat het wellicht wel leuk was om jullie zo nu en dan mee te nemen in de zoektocht naar dit perfecte gereedschap. Vandaag ga ik het met jullie hebben over schuurmachines.

Verschillende soorten schuurmachines

Er zijn heel veel verschillende soorten schuurmachines. Zo heb je onder anderen:

  • Excentrische schuurmachines
  • Vlakschuurmachines
  • Deltaschuurmachines
  • Bandschuurmachines

Excentrische schuurmachines

Zelf heb ik een excentrische schuurmachine. Deze heb ik bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van een salontafel. Een excentrische schuurmachine gebruikt een combinatie van bewegingen. Naast de draaiende beweging pulseert hij namelijk ook. Voor vele DIY projecten is dit type schuurmachine echt perfect!

schuurmachines

Vlakschuurmachines

Vlakschuurmachines worden het meeste gebruikt. Ze zijn te herkennen aan de rechthoekige of vierkante vorm. Deze vorm zorgt ervoor dat er een schurende beweging wordt gemaakt. Hij is vooral geschikt voor de wat kleinere klusjes zoals het schuren van meubels.

Deltaschuurmachines

Deze hebben wij ook nog liggen in de schuur. Ik moet eerlijk bekennen dat ik hem nog nooit ergens voor gebruikt heb, maar Jim zal hem vast niet zonder reden hebben gekocht. Hij is door zijn kleine formaat en puntige vorm ideaal om in hoekjes te schuren.

Bandschuurmachines

Heb je even flink wat kracht nodig dan kun je het beste voor dit type gaan. Zoals de naam al doet vermoeden heb je een doorlopende “band” om twee rollen die continu draait. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk grotere oppervlakten schuren. Door de flink kracht is deze niet zo geschikt voor kleine DIY projecten maar meer voor de grotere klussen.

Wat voor schuurmachine heb jij nodig?

Schuurmachines zijn er in verschillende prijsklassen. Duur hoeft niet altijd te betekenen dat dit beter is. Kijk vooral eerst naar wat je er precies mee wilt gaan doen. Ga je iets schuren met kleine hoekjes dan kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een schuurmachine met een spitse punt. Kijk ook naar het type stroomvoorziening. Op internet kun je veel informatie vinden over de verschillende typen en kun je ze gemakkelijk vergelijken. Je kunt natuurlijk ook nog altijd naar een bouwmarkt om je daar persoonlijk te laten inlichten.

En nu je weet wat voor schuurmachine je nodig hebt, hierbij een lijstje van een aantal leuke DIY klusjes waarbij je deze meteen kunt gebruiken:
DIY: Sidetable maken in 5 minuten
DIY: Een kinderbed maken? Dat kan iedereen!
DIY: Een stoer kinderbureau maken
DIY: Een bedtafel maken voor een romantische sfeer