Een schutting kiezen kan een lastige klus zijn. Voor welk materiaal kies je? Welke mogelijkheden zijn er? Kies je voor composiet schuttingen, een houten schutting, ga je voor groen of toch voor steen?

Schutting kiezen

Toen wij 7 jaar geleden gingen samenwonen in onze nieuwbouwwoning wisten we één ding zeker: er moest zo snel mogelijk een schutting komen. Aangezien het een nieuwbouwwijk is had niemand schuttingen en keek je zo bij iedereen naar binnen. Daarnaast werden de huizen bij ons achter later gebouwd en ik had niet zo heel veel zin in bouwvakkers die in mijn tuin stonden. De keuze voor een schutting was echter niet zo gemakkelijk gemaakt. De keuze is namelijk zo groot. Ik neem je daarom in deze blog mee in een aantal verschillende opties!

Houten schutting

Laat ik meteen beginnen met onze uiteindelijke keuze: de houten schutting. Nou, eigenlijk niet de standaard houten schutting van de bouwmarkt, maar wij hebben gekozen voor een hout-betonschutting. Een houten schutting is namelijk super duurzaam en heeft een warme uitstraling. Zeker in combinatie met het beton vergt het nauwelijks onderhoud. Mocht het hout verkleuren dan kun je deze altijd nog behandelen met een beits of verf maar aangezien ze vaak al behandeld geleverd worden duurt het langer voordat dit nodig is.

“Tip: Schaf een schutting aan samen met je buren. Zo krijg je het mooiste resultaat, deel je de kosten en behoud je de grootste tuin! “

schutting kiezen

Composiet schutting

Waar je bij een houten schutting nog wel onderhoud hebt is dat bij composiet schuttingen niet het geval. Een composiet schutting verkleurt niet en beschadigd ook niet door bijvoorbeeld rotting. Deze schuttingen zijn gemaakt van houtstof in combinatie met een deel kunststof.

Stenen schutting

De meest duurzame oplossing is natuurlijk een stenen schutting. Dit kan ook super mooi zijn wanneer je hiervoor dezelfde stenen gebruikt als waar je huis van gebouwd is. Heb je een wat kleinere tuin dan is het wellicht slim om het steen te combineren met hout. Dit breekt het geheel een beetje. Heb je een oude stenen muur in je tuin dan kun je deze juist zo laten voor een karakteristieke tuin maar je kunt er ook voor kiezen deze te stuken om een moderne tuin te creëren.

tuinmeubelen

Groene muur

Tegenwoordig zie je bij veel nieuwbouwhuizen ook dat deze standaard worden geleverd met een stalen hek. De bedoeling is om de wijk groener te maken doordat mensen klimplanten laten groeien tegen het hekwerk. Ook bij ons in de wijk zie ik dit. In de meeste gevallen ziet het er na een jaar of 5 prachtig uit maar de eerste jaren vind ik het persoonlijk maar rommelig. Om privacy te hebben verzinnen mensen namelijk van alles met doeken en folie. Zeker met de wind van de laatste weken verdient dat geen schoonheidsprijs. Heb jij nou wel zo’n schutting gekregen bij je nieuwbouwwoning, kies dan voor kant en klaar heggen die je ertegenaan plaatst. Zo heb je meteen geen inkijk meer en een mooie groene tuin!

Hebben jullie ook de volgende blog gelezen?
Je schuur vergroten voor meer ruimte
De meest inspirerende tuinen van instagram
Onkruid verwijderen met de Kärcher Weed Remover

Fotocredits: @at_angies_place @homefreak.nl @jellinadetmar