Voor de plantenmama’s (en natuurlijk ook plantenpapa’s) is dit wellicht enorm herkenbaar. Je hebt een enorm toffe plant weten te scoren die nu op een mooi plekje in jouw interieur mag shinen. Je bent er super trots op en zeker wanneer je ziet dat hij ook nog eens gaat groeien. Maar dan ineens doet je plant het minder goed en voor je het weet zie je kleine zwarte korreltjes op je kamerplant. Een drama? Dat ligt er aan. Als jij direct herkent welke plantenziekte dit is en start met de bestrijding ervan, dan kun je jouw prachtige plant wellicht nog redden. Tijd om je dus een lesje te geven in het herkennen van plantenziekten! 

Plantenziekten herkennen

Natuurlijk kun je een encyclopedie kopen en deze van voor tot achter uit je hoofd leren, maar waarschijnlijk zul je al die ziekten niet eens zien bij jouw kamerplanten. Je kunt daarom beter gerichter aan het werk gaan. Door ervaringen van anderen te lezen, kun je zelf ook plantenziekten herkennen en weet je ook direct een oplossing tegen deze ziektes. En waar kun je nu het beste conversaties over topics vinden? Inderdaad op een forum! Op het forum Viafora vind je bijvoorbeeld alles over huis, tuin en keuken gerelateerde vraagstukken. Het grote voordeel is dat mensen er ook foto’s delen van hun planten. Zo kun je jouw plant direct vergelijken met die van hen. Zwarte korreltjes op het blad is natuurlijk nogal een wijd begrip. Hoe groot zijn deze korreltjes dan? Zitten ze in de bladeren of liggen ze er meer op? Door te scrollen op een forum zie je vanzelf een vergelijkbaar geval en kun je actie ondernemen. En als je dan toch bezig bent op het forum, kun je ook direct even de persoonlijke ervaringen voor bijvoorbeeld een rookmelder doorlezen. 

plantenziekten

Meest voorkomende plantenziekten 

Zoals gezegd zijn er enorm veel plantenziekten. Toch hebben we hier in Nederland vooral te maken met een klein lijstje hiervan. Wellicht ken je de meeste al, maar anders moet je deze plantenziekten zeker even opzoeken, want die zouden nog wel eens voor kunnen komen bij je kamerplanten; 

Apps 

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook enorm veel apps beschikbaar. Zo bestaat er een app voor het herkennen van een plant. Mocht je ergens zijn en een toffe plant zien, dan kun je dus snel opzoeken welke het is. Je kunt de app Plantnet gratis downloaden via de Apple of Play Store. Ook is er – een ietwat ingewikkelde app – om plantenziekten te herkennen aan de hand van een foto. Deze app is Plantvillage Nuru. Zelf vind ik hem niet echt geschikt voor de “normale” hobby plantenliefhebbers, maar wellicht kun jij er wel raad mee. 

Ik stel mijn vraag gewoon bij een Forum, want er zijn zeker mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en mij kunnen verlossen met een goed antwoord en oplossing.