Was je net lekker op weg met je groene vingers, krijgen je kamerplanten ineens spint. Gooi de handdoek niet meteen in de ring, want je kunt spint eenvoudig bestrijden. Hoe je dat doet? Dat deel ik hier!

Wat is spint?

Allereerst een kleine uitleg over wat spint nu precies is. Spint of spintmijten, zijn ovale beestjes met 8 poten. Ze zijn enorm klein. Al kan de grootte en kleur wel verschillen per soort spint. Er zijn namelijk meerdere soorten spint. De kasspint of bonenspintmijt komen het meeste voor op kamerplanten. 

Hoe kom je er aan? 

Je kunt natuurlijk een plant gekocht hebben die spint had in de beginfase. Je hebt het simpelweg niet gezien en nam hem mee in huis. Spint kan overgedragen worden van de ene plant naar de andere. Dat kan bijvoorbeeld al via je kleding. Wanneer je een plant met spint hebt, moet je deze in quarantaine plaatsen zodat je andere planten veilig blijven. 

spint bestrijden

Spint herkennen

Er zijn verschillende fases van spint op je plant. Meerdere spintmijten op een blad kun je herkennen aan witte puntjes op het blad. Je kunt ook spinsel waarnemen. Het zijn klein, dun spinrag. Wanneer je dit ziet, is de aantasting al vergevorderd. Wit-gele puntsgewijze verkleuring aan de bovenkant van het blad kan aanwezig zijn. Bij sommige kamerplanten met harde bladeren hoeft dit alleen niet altijd het geval te zijn. Vervolgens kunnen de bladeren volledig bruin worden. Het lijkt dan of de bladeren door de zon zijn uitgedroogd, maar eigenlijk is het de spint. 

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk kun je spint niet volledig voorkomen, maar er zijn wel een aantal zaken die helpen bij het voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat je planten niet in de tocht staan. Ook moet je hoge temperaturen vermijden en droge lucht die daar vaak mee gepaard gaat. Bevochtig je planten regelmatig met een plantenspuit. 

spint bestrijden

Spint bestrijden

Als de spint eenmaal is toegeslagen, moet je zo snel mogelijk aan de slag gaan met de bestrijding. Is het al zo vergevorderd dat je spinsel of gele bladeren ziet? Dan kun je het beste de bladeren snoeien. Er zijn huis-en-tuin middeltjes tegen spint (zoals een knoflook-aftreksel), maar deze helpen vaak tijdelijk. Chemische middeltjes willen we natuurlijk vermijden dus kies je voor biologische bestrijding.

Roofmijten 

Biologische bestrijding werkt door roofmijten tegen spint in te zetten. Deze beestjes eten zowel de eitjes als de andere stadia van de spint op. Hierdoor verdwijnt de spint volledig. Roofmijt werkt beter bij een hogere luchtvochtigheid. Je kunt deze roofmijten gewoon online bestellen. Je kunt ze eenvoudig uitstrooien over je bladeren. Ze eten alleen de spint op. Je hoeft dus niet bang te zijn voor extra schade aan je planten. Zodra de spint niet meer aanwezig is, overleeft de roofmijt niet meer. Een milieuvriendelijke en duurzame oplossing tegen de bestrijding van spint! 

Korte samenvatting en stappenplan: 

  • Bekijk je planten regelmatig en ontdek spint vroegtijdig
  • Zet planten niet op de tocht en zorg voor een niet al te droge en warme lucht in huis
  • Ga direct aan de slag zodra je ziet dat er spint aanwezig is 
  • Afhankelijk van het stadium van de spint ga je aan de slag met vervolgstappen 
  • Kies voor een biologische bestrijding (met roofmijten)