Al je kamerplanten in huis vormen een ware Urban Jungle. Planten zijn goed voor je gemoedstoestand en je lichamelijke gezondheid. Toch is het best lastig om veel planten te hebben in huis, wanneer je geen groene vingers hebt. Ik deel daarom regelmatig een aantal groene tips om ook jou een echte plantenmama te maken! In dit artikel vertel ik hoe je trips bestrijden kunt in jouw kamerplanten.

Trips

Er zijn heel veel plantenziektes. Veel mensen zeggen nogal snel dat hun planten teveel of te weinig water hebben gekregen, maar hun plotse overlijden kan ook te maken hebben met ongedierte. Een tijdje terug deelde ik al een blog over het bestrijden van spint. Spint of spintmijten komen vaak voor in huishoudens. Trips zijn iets minder bekend en zul je wellicht eerder tegenkomen in je moestuin dan bij je kamerplanten, maar ze kunnen ook daar zeker gespot worden. Je kunt ze gelukkig zeer eenvoudig bestrijden. Hoe je dat doet? Vertel ik zometeen!

trips bestrijden in kamerplanten

Trips herkennen

Voordat ik verder in ga op het bestrijden van trips, zal ik eerst iets meer vertellen over trips zelf. Wat zijn het eigenlijk en hoe herken je ze? Volwassen tripsen zijn kleine, langwerpige beestjes. Ze hebben typische franjevleugels. Ze zijn daardoor vergelijkbaar met donderbeestjes. Ze zijn grijsachtig of geel. Soms hebben ze ook een bruine kleur. Ze zijn ongeveer 1 mm groot (dus verwacht geen enorme beesten in je planten).

Onderschat trips niet. Ze planten zich gigantisch snel voort namelijk waardoor het al snel een plaag kan worden. Een enkele trip kan ruim 100 nakomelingen voortbrengen. Doordat de trips kunnen vliegen kunnen ze het snel verspreiden naar andere locaties. Wanneer er larven uit de eitjes komen, beginnen ze direct met eten.

Trips in je kamerplanten

Trips zijn natuurlijk vrij klein en hierdoor kan het zijn dat je ze over het hoofd ziet. Je kunt het natuurlijk ook zien aan je kamerplanten zelf. De larven en de volwassen trips zuigen de plantencellen leeg. Deze leeggezogen cellen vullen zich vervolgens met lucht. Hierdoor krijg je een zilverachtige schijn aan de bovenkant van je blad. Je kunt daar zwarte puntjes op zien. Dat zijn de uitwerpselen.

Trips bestrijden

Oké, genoeg uitgelegd over de trips. Tijd om uit te gaan leggen hoe je ze kunt bestrijden. Wanneer je geen professioneel tuinder bent, zul je de tripsen waarschijnlijk in een te laat stadium vinden. Je kunt dan roofmijten (Neoseiulus cucumeris) en Orius roofwantsen combineren. Deze laatste pakt de volwassen tripsen aan. De roofmijten gaan juist aan de slag met de eitjes en jonge larven.