Nu we zoveel thuis zitten, hebben we genoeg tijd om alles eens een flinke schoonmaak- en opruimbeurt te geven. Bij ons is de zolder en de schuur al aan de buurt gekomen. Nu gaan we de voorraadkast opruimen en schoonmaken. Je voorraadkast indelen was daarna nog nooit zo leuk geweest!
Voorraadkast opruimen
Waarschijnlijk, als je nu een kijkje neemt, is het een enorm zooitje ongeregeld in jullie voorraadkast. Zo ook bij ons. Zodra ik boodschappen heb gedaan, geef ik alles snel een plaatsje in de kast zonder echt structuur te gebruiken. Als ik dan eenmaal iets nodig heb, ben ik uren aan het zoeken en vind ik het vervolgens nog niet. Laats moesten wij een muis vangen (het was een verdwaalde muis die letterlijk via onze achterdeur naar binnenliep zo richting de voorraadkast) en toen kwam ik ineens allerlei producten tegen die inmiddels al over de datum waren. Tijd dus voor een grote opruimronde!
Voorraadkast schoonmaken
Voordat we kunnen herstructureren is het handigste als je de gehele voorraadkast leeg maakt. Zet alle producten op een tafel en loop alles even af. Maak verschillende groepen:
- Weggooigroep (producten die over de datum zijn en aardappelen en uien die er niet meer lekker uit zien. Wist je dat fruitvliegjes niet alleen op fruit afkomen, maar op al het organisch voedsel dat al een klein beetje rot. Het laatste wat je wilt doen is fruitvliegjes bestrijden)
- Weggeefgroep (producten die je ooit eens gekregen hebt bij een boodschappenpakket o.i.d. en die je toch niet gaat gebruiken. Maak er eens iemand blij mee die je kent of breng het naar de voedselbank.
- Weg uit de voorraadkast (waarschijnlijk heb je ook veel spullen in de voorraadkast die daar niet eens zouden moeten liggen. Geef die elders in huis een plaatsje)
- Blijvertje (deze producten moeten terug in de opgeruimde voorraadkast)
“Wees vooral ook erg kritisch: als iets al ruim een jaar in je voorraadkast ligt, is de kans vrij klein dat je het nu wel ineens gaat gebruiken!”
Maak vervolgens een plan van aanpak: wil je bijvoorbeeld extra planken? Nu is de tijd om die erbij te maken. Je voorraadkast is immers nog nooit zo leeg geweest. Zorg ook voor goed licht. Voorraadkasten zijn vaak erg donker. Gebruik bijvoorbeeld eens daglichten zodat je alles goed kunt zien. Als je tevreden bent over de opzet kun je beginnen met het poetsen (stofzuigen en alles met een doekje schoonmaken)
Voorraadkast indelen
Nu komt het allerleukste gedeelte: je mag de voorraadkast indelen! Mocht je nou niet zo enthousiast worden als ik, Google dan vooral even op “voorraadkast indelen”. Je wordt dan echt jaloers op al die perfecte plaatjes!
Wil jij nou ook zo’n perfecte voorraadkast? Dat is echt super eenvoudig met de volgende tips:
Tip 1: Maak categorieën
In winkels is alles netjes gesorteerd en in categorieën bij elkaar gezet. Doe dit bij jou thuis ook. Tomatensaus bij alle soorten pasta, alle bakspulletjes bij elkaar, alle soepbenodigdheden bij elkaar en ga zo maar door. Het is niet alleen overzichtelijk: je hebt ook sneller iets gepakt wanneer je wilt gaan koken.
Tip 2: Gebruik bakken en potten
Het liefste allemaal dezelfde. Ik heb in mijn keuken bijvoorbeeld veel Mepal voorraaddozen. Deze kun je eenvoudig stapelen. Gebruik bijvoorbeeld witte of doorzichtige bakken voor de “grotere groepen”.
Tip 3: Kies voor een goede volgorde
Alles draait om een goede volgorde. Zet de producten die je het vaakst moet pakken vooraan of op een andere gemakkelijke plek in het zicht. Producten die langer houdbaar zijn en die je niet zo vaak gebruikt, kun je op de bovenste plank zetten.
Tip 4: Labelen
Schrijf op de potten of dozen welke categorie het is. Niet alleen voor jezelf handig, maar ook voor eventuele andere mensen in jouw huishouden.
Tip 5: Winkeltje spelen
Als je net doet of het jouw kleine winkeltje is, zorg je dat je goed spiegelt, zorgt voor een mooi voorraadniveau en zorg je dat alles gestructureerd blijft!
Fotocredits: @ashleejayinteriors @beijosevents @theminimalsort @honey_dew_gifts
Heb je de volgende blogs ook gelezen:
Je keuken schoonmaken in 5 stappen
Huis schoonmaken in 60 minuten