Een plek in huis die eigenlijk altijd helemaal spik en span zou moeten zijn, is toch wel de keuken. Je bereidt hier je eten dus een goede hygiëne is een must! Je moet dus met regelmaat je keuken schoonmaken! Ben je nou, net als ik, een beetje chaotisch en weet je niet zo goed waar je moet beginnen bij deze klus? Volg dan het gemakkelijke 5 stappenplan hieronder! 

Stap 1: Het aanrechtblad schoonmaken

Je keuken schoonmaken: Waar moet je nou beginnen? Deze eerste stap is de belangrijkste en zou je sowieso minimaal 1x per dag grondig moeten uitvoeren. Je aanrechtblad moet gewoon helemaal schoon zijn! Het liefste doe je dit met een schoonmaakdoekje. Wanneer je dit namelijk met een schoonmaakdoekje doet, doe je het waarschijnlijk ook vaker op een dag omdat hij er toch al ligt. 

Natuurlijk moet je elke dag je schoonmaakdoekje vervangen door een nieuwe (maar dat wisten jullie natuurlijk allang). Daarnaast zag ik op Instagram een handig item voorbij komen die ik zeker ook nog wil aanschaffen: een hanger (met magneet) voor in de gootsteen waar je jouw schoonmaakdoekje kunt ophangen. Zo druppelt al het water er netjes uit en ligt het doekje niet als een frotje op het aanrecht. 

Gebruik je liever een spray? Kies dan voor een ecologische spray! Deze plakken namelijk niet zo! 

aanrechtblad schoonmaken

Stap 2: Maak je kookplaat schoon

Dit vinden de meeste mensen een vervelend klusje: je kookplaat schoonmaken. Wanneer je een gasfornuis hebt, kan dit ook best vervelend zijn. Hierover heb ik helaas ook weinig tips want ik heb al 7,5 jaar een keramische kookplaat. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je deze elke dag, na het koken, schoonmaakt en je er bij de wekelijkse keukenschoonmaak dus nauwelijks naar om hoeft te kijken. Een nadeel van keramisch ten opzichte van inductie is wel dat de plaat nog even warm blijft. In de praktijk betekent dit dus dat je kookt, je gaat eten en dan moet je daarna de kookplaat schoonmaken. Iets waar ik tijdens mijn after-diner-dip, echt geen zin in heb. Hier heb ik sowieso een oplossing voor gevonden nu. Ik wil namelijk mijn inductiebeschermer zo snel mogelijk neerleggen, dus ik heb mijn motivatie gevonden! 

inductie beschermer

Ik koos een mooi marmeren design van Inductiebeschermer.nl uit. Deze zorgt voor extra bescherming van je kookplaat (en lees ook: geen stof dat weer dwarrelt op je net-schoongemaakte kookplaat) en zorgt ervoor dat je keuken er mooier uitziet. Er zijn ontelbare leuke prints waar je uit kunt kiezen of je kunt je eigen print kiezen. Je kunt ze in allerlei maten maken en het werkt ook als je een afzuigsysteem hebt in je kookplaat. 

Nog een kleine tip voor de schoonmaak van je kookplaat: gebruik speciaal schoonmaakmiddel (ik gebruik Mr Muscle Ceramic) en gebruik een glaskrabber. Hier krijg je eenvoudig aangekoekte resten weg.

“Gebruik een glaskrabber om aangekoekte resten weg te krijgen”

Stap 3: Apparatuur schoonmaken

Dan moet je natuurlijk ook nog al het apparatuur schoonmaken. Denk aan je oven, koelkast en afzuigkap. De oven schoonmaken is eigenlijk een gemakkelijk klusje, ondanks dat veel mensen er altijd tegenop zien. Het belangrijkste is altijd direct na het koken in de oven, je oven af te doen met een doekje. Mocht er dan iets geknoeid hebben dan zit het nog niet vastgekoekt. Gebruik een kruimeldief om eerst alle kruimels op te zuigen. Vervolgens pak je een citroen en snijd je deze in plakken. Leg deze plakjes op een schaaltje, gedurende 10 minuten, in een voorverwarmde oven op 200 graden. Het vuil laat los en je kunt het nu gemakkelijk wegpoetsen. 

“Voor de oven gebruik je de kruimeldief en een citroen!”

De koelkast wordt, als het goed is, niet heel erg vies. Hier heb je dus snel een sopje doorheen gehaald. En nu je toch bezig bent, kun je meteen alles sorteren en uitzoeken. De keuken schoonmaken was nog nooit zo nuttig geweest!

Stap 4: Kastjes schoonmaken

De kastjes willen ook graag een opfrisbeurt hebben. Zelf doe ik 1x per half jaar alle kastjes aan de binnenkant, maar dat is stiekem altijd weer een groot karwei omdat je alles er uit moet halen. Dit brengt ook wel weer een voordeel met zich mee want nu kun je meteen weggooien wat je het laatste half jaar niet eens gebruikt hebt. 

De buitenkant van de kastjes neem je wel mee tijdens de wekelijkse keukenschoonmaak. Houd het simpel en gebruik, net als bij het schoonmaken van je aanrechtblad, water met een sopje of een schoonmaakspray. Deze laatste kan wel voor strepen zorgen dus mijn favoriet blijft toch wel water met een sopje. 

keuken schoonmaken

Stap 5: Stofzuigen en dweilen

Als laatste moet de grond natuurlijk ook nog schoon zijn. Je zou er bijna van de grond moeten kunnen eten (geen aanrader trouwens). Zorg dus dat je goed stofzuigt en dweilt. Wanneer je er tijd voor hebt, probeer dan de keuken 2x per week te dweilen. 

En nu je klaar bent met de keuken schoonmaken na deze 5 stappen… mag je vanavond weer koken en kun je weer van voren af aan beginnen haha!

Hebben jullie ook de volgende blogs gelezen:
De mini make-over van onze keuken voor minder dan €250
Mijn nieuwe espressomachine: de Sage the Oracle Touch