Een goed geïsoleerd huis maakt niet alleen het leven gemakkelijker, maar het kan ook energie besparen en de energierekening verlagen. Er zijn verschillende plekken in huis die extra aandacht verdienen als het gaat om isolatie. In dit artikel delen we enkele handige tips om je huis beter te isoleren, inclusief het waterdicht maken van de kelder en het isoleren van de zolder. Isoleer je huis met deze tips!

Kelder waterdicht maken

Een van de belangrijkste plaatsen in huis om te isoleren, is de kelder. Een vochtige kelder kan niet alleen schimmel en gezondheidsproblemen veroorzaken, maar de warmte in huis kan ook ontsnappen. De kelder waterdicht maken kan op verschillende manieren. Ten eerste is het belangrijk om eventuele scheuren of gaten in de muren te dichten. Dit kun je doen met behulp van speciale afdichtingsmiddelen die verkrijgbaar zijn in bouwmarkten. Daarnaast is het aan te raden om te investeren in een goede ventilatie om overtollig vocht te voorkomen.

Zolder isoleren waar veel warmte ontsnapt

De zolder is naast de kelder een andere plek waar veel warmte verloren kan gaan. Daarom is het een goed idee om de zolder te isoleren. Een van de meest effectieve manieren om de zolder te isoleren is door het plaatsen van isolatiemateriaal tussen de dakspanten. Dit kan gedaan worden met behulp van glaswol, steenwol of isolatieplaten. Zorg ervoor dat je alle kieren en naden goed dicht, zodat er geen warmte kan ontsnappen. Vergeet ook niet om eventuele toegangsluiken of deuren naar de zolder te isoleren.

dakisolatie isoleer je huis

Ramen en deuren

Naast het isoleren van de kelder en de zolder, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de ramen en deuren in huis. Deze kunnen namelijk veel warmte verliezen als ze niet goed geïsoleerd zijn. Controleer regelmatig of er geen kieren of naden rondom de ramen en deuren zitten en gebruik indien nodig tochtstrips om deze af te dichten. Daarnaast kun je ook overwegen om dubbel glas te laten plaatsen. Dubbel glas isoleert veel beter dan enkel glas en kan een aanzienlijke verbetering betekenen voor het comfort en de energie-efficiëntie van je huis.

tochtstrips

Investeer in een goede vloer isolatie

Het isoleren van de muren en het dak is niet alles. Een goed geïsoleerde vloer kan helpen bij het voorkomen van warmteverlies en het verlagen van de energierekening. Er zijn verschillende manieren om de vloer te isoleren, afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Bij een betonnen vloer kun je bijvoorbeeld gebruik maken van isolatieplaten of een speciale isolerende chape. Bij houten vloeren kun je isolatiemateriaal onder de vloer aanbrengen. Vergeet ook niet om eventuele kieren en naden goed af te dichten.

Verlaag je energieverbruik en gasverbruik: isoleer je huis!

Lees ook eens;
Dé trend op gebied van verlichting: LED opbouwspots
Woon slim, woon groen: zonnepanelen als slimme investering
Overstappen naar een nieuwe energieleverancier: dit moet je weten!
Vier alternatieve manieren om je huis te verwarmen