Onze vaste lasten zijn torenhoog. Wellicht keek je er voorheen niet zo naar, maar je kunt flink besparen op deze vaste lasten. Hierdoor houd je wat meer geld over voor leuke en luxe dingen en merk jij nauwelijks iets van de inflatie. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kan één van de manieren zijn om je vaste lasten op een gemakkelijke manier te verlagen. Ga op zoek naar betere tarieven, duurzame energie-optie en een betere klantenservice dan die van je huidige energieleverancier! Wij nemen je mee in het stappenplan om te zorgen dat jij op de juiste manier overstapt naar een nieuwe energieleverancier.
Vergelijken van energieleveranciers
Voordat het overstappen naar een nieuwe energieleverancier daadwerkelijk kan plaatsvinden is het belangrijk de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Gebruik een vergelijkingssite of maak zelf een lijstje van jouw favoriete energieleveranciers. Kijk ook eens naar de 5 goedkoopste leveranciers. Deze kun je vervolgens heel goed vergelijken aan de hand van je overige behoeftes. Vaak hebben leveranciers ook speciale contractvoorwaarden of aanbiedingen voor nieuwe leveranciers.
Keuze van je nieuwe energieleverancier
Wanneer je een lijstje of overzicht hebt gemaakt, kun je vervolgens je definitieve keuze maken. Let niet alleen op prijs. Uiteraard ben je op zoek naar een manier om je vaste lasten te verlagen, maar een goede klantenservice, duurzaamheidsopties en goede contractvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk!
Controleer je huidige contract
Natuurlijk is het ook belangrijk je huidige energiecontract er even bij te pakken. Kijk of er bepaalde voorwaarden zijn bij vroegtijdige beëindiging. Soms moet je namelijk een boete betalen om eerder over te stappen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een contract hebt met een vaste looptijd. Dan moet je mogelijk wachten tot het contract afloopt.
Doe de aanvraag bij je nieuwe leverancier
Heb je jouw huidige contract bekeken en lijkt er geen probleem te zijn om over te stappen, dan kun je een aanvraag indienen bij de nieuwe leverancier. Meestal kun je dit online doen, maar vind je het fijner om dit telefonisch te doen, dan is dit ook vaak nog mogelijk. Zodra de aanvraag is goedgekeurd zal de nieuwe energieleverancier je oude contract opzeggen en overzetten naar het nieuwe contract. Jij hoeft hier gelukkig niets voor te doen.
Meterstanden doorgeven
Om misverstanden te voorkomen en het bepalen van de juiste facturering moet je de meterstanden doorgeven aan zowel je oude als nieuwe leverancier op de datum van de overstap. Bij veel nieuwe meters kan dit automatisch worden uitgelezen op afstand en hoef je niets te doen, maar het is altijd handig zelf ook even te kijken om later te kunnen controleren of alles klopt.
Openstaande bedragen of teruggave
Was jouw voorschot wellicht wat te hoog of laag ingesteld dan komt er nog een eindafrekening. Bij de meeste energieleveranciers krijg je na elke maand een advies over je voorschot. Stel deze nooit te laag in om te voorkomen dat je een hoop moet bijbetalen op de eindafrekening, maar stel hem ook niet te hoog in. Kijk daarom regelmatig naar het advies en bepaal wat voor jullie het beste is.
Voor welke energieleverancier je ook kiest, het is verstandig je goed in te lezen van te voren zodat jij niet voor verrassingen komt te staan!