Wij hebben inmiddels alweer een paar jaar een overkapping in onze tuin staan. Iets wat ik iedereen kan aanraden! Het liefste hadden wij gekozen voor een mooie veranda, maar daar is onze tuin helaas wat te klein voor.

Veranda of overkapping

De mogelijkheden van veranda’s en overkappingen zijn tegenwoordig echt enorm. Je kunt kiezen voor allerlei groottes, materialen en vormen. Daarnaast kun je kiezen voor een open variant of zorg voor extra bescherming met een glazen schuifpui van Foravida. Met verschillende apps kun jij een tekening maken (soms zelfs in 3D) om te zien hoe een veranda bij jou in de tuin zou staan. Houd er rekening mee dat je nog genoeg ruimte overhoud naast de overkapping want soms is het toch wel lekker om in het zonnetje te kunnen zitten. Houd ook rekening met het materiaal van het dak. Kies je voor een dicht dak van bijvoorbeeld hout dan neemt dit wel licht weg in je woonkamer wanneer de overkapping zich aan je gevel bevindt. Anderzijds kan een glazen dak ook weer voor een broeikaseffect zorgen. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk zonnewering over je overkapping te bevestigen.

Styling van je veranda

Het grote voordeel van een veranda of overkapping is dat het ook voor extra beschutting zorgt van de items die je buiten hebt staan. Heb je een wat grotere overkapping of veranda dan kun je bijvoorbeeld de tuinkussens gewoon buiten laten liggen ook al staat er een regenbuitje op de planning. Hierdoor is het aankleden van je tuin nog leuker want je weet dat je niet elke avond alles weer naar binnen moet verplaatsen. Probeer van je veranda een verlenging te maken van je woonkamer. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak dezelfde sierkussens op mijn loungeset als op mijn hoekbank in de woonkamer. Zo creëer je één sfeer en stijl.

veranda

“Tip: Houd met de styling rekening met de warmte onder een overkapping. Kaarsen willen nogal eens smelten”!

Je kunt een veranda of overkapping net zo sfeervol inrichten als je woonkamer. Gebruik een gezellig vloerkleed (kies dan wel voor een speciaal tuinkleed), hang leuke accessoires op aan de wanden, decoreer je loungeset met gezellige plaids en sierkussens en decoreer het geheel met woonaccessoires. Hiervoor hoef je niet altijd nieuwe spulletjes te kopen. Aangezien je toch in de zomer het grote gedeelte van de tijd buiten leeft, kun je net zo goed wat accessoires van binnen naar buiten verplaatsen! Heb je een schuifpui aan je veranda dan zou je er wel voor kunnen kiezen om nieuwe woonaccessoires te kopen (wat een straf hihi), want dan schuif je de pui in de winter gewoon dicht en heeft het weer geen effect op je accessoires.

Inspiratie

Benieuwd naar de mooiste veranda’s van Instagram? Ik deel er hieronder een aantal met je.

winter overkapping
veranda
witte veranda
tuinoverkapping
ibiza tuin
overkapping veranda

Fotocredits: @joyce_wiggers_interior @huizedop @lauraschra @at_angies_place @wendy_studiozinnig

Heb je ook al de volgende “mooiste van Instagram” blogs gelezen?
8x de mooiste kinderkamers van Instagram
15x de mooiste werkplek thuis
De meest inspirerende tuinen van instagram