Hoewel de eerste zonnestralen alweer zijn gespot in ons land, is het nog moeilijk voor te stellen dat we over een paar maanden wellicht alweer de schaduw proberen op te zoeken in onze tuin. Ik geef je daarom in deze blog 3 handige tips om schaduw te creëren in jouw tuin!

Schaduw zoeken onder een parasol

Dit klinkt natuurlijk best wel een voor de hand liggende oplossing. Toch wordt er tegenwoordig vaker naar andere oplossingen gekeken. Een grote horeca parasol is echter één van de beste oplossingen voor schaduw in je tuin.

Horeca parasols zijn er in allerlei formaten en prijsklassen. Wanneer je een grotere tuin hebt is het echt geen overbodige luxe om te kiezen voor een kwalitatief goede en grote parasol. Het lijkt misschien een grotere investering, maar wanneer je het vergelijkt met andere goede oplossingen voor extra schaduw dan is dit wellicht nog zelfs één van de goedkoopste oplossingen!

horeca parasols

Het grote voordeel van een parasol is dat je het zonlicht zelf kunt regelen. Bij een permanente oplossing tegen de zon betekent dit ook dat je altijd in de schaduw zit. In het voorjaar en het najaar kan die zon juist zo lekker zijn. Dan wil je wellicht juist wel in het zonnetje zitten. Met een parasol heb je dat probleem niet want wanneer je in de zon wilt zitten dan klap je hem gewoon niet uit. Dit geldt ook voor de wintermaanden en behoud je al het daglicht dat in je huis komt.

tips om schaduw te creëren

Schaduw met een overkapping

Inmiddels heb ik natuurlijk al genoeg blogs geschreven over onze overkapping. Ideaal om niet in het directe zonlicht te zitten. Toch vind ik dit toch niet het grootste voordeel van een overkapping. De warmte blijft langer hangen onder een overkapping. Hierdoor kun je dus langer buiten blijven zitten. Deze warmte die eronder blijft hangen is juist ook weer een nadeel voor overdag. De temperatuur kan op een zomerdag namelijk flink oplopen onder een overkapping. Daar gaat je idee dus al om de koelte op te zoeken!

Beplanting

Vooral die laatste vind ik echt heel erg mooi. Om bomen te plaatsen heb je alleen wel weer een grote tuin nodig. Wij hebben 1 kleine boom die voor een klein beetje schaduw zorgt. Met onze 6×8 tuin kunnen we helaas geen boomgaard aanleggen. Maar liggend in een hangmat, met het geritsel van de blaadjes door de wind en je ogen heerlijk dicht, doe je gewoon net of je wel in die boomgaard ligt!

Welke van deze tips om schaduw te creëren in jouw tuin gebruik jij?