Wat kreeg ik een hoop leuke reacties op mijn zelfgemaakte poppenhuis. Het leek me daarom leuk om een blog te schrijven over hoe ik dat deed.  Want met deze handige IKEA kallax hack, is een poppenhuis maken in een handomdraai gedaan.

IKEA kallax hack

Poppenhuizen kun je in allerlei maten en vormen maken. Ons poppenhuis is echter gemaakt voor barbies en moest daarom wel een bepaalde hoogte hebben zodat de barbies konden staan. Zelf kun je natuurlijk elke vorm maken, maar ik koos er voor een bestaand meubel om te bouwen tot barbiehuis.  Toen ik eenmaal op pinterest ikea kallax hack had ontdekt, zag ik dat dit kastje zich er perfect voor verleend.  

poppenhuis maken

De basis

Ik kocht dus een IKEA kallax kastje. Jim gebruikte een rest gedeelte van een underlayment plaat om de achterkant dicht te maken.  Je kunt hier natuurlijk allerlei hout voor gebruiken, maar wij hadden dit toevallig nog staan. Vervolgens kocht ik 4 pootjes in Scandinavische stijl om het kastje wat hoger te maken.  Dit was niet nodig hoor, maar ik vond het wel mooi staan en daarbij hoeft Jackie nu niet te bukken om goed bij de benedenverdieping te komen.  

Poppenhuis meubeltjes zelf maken 

Heel het internet staat vol met allerlei diy tutorials over hoe je poppenhuis meubeltjes zelf kunt maken.  Nou ken ik mijn dochtertje inmiddels een beetje en zijn kan daadwerkelijk alles in 1 minuut slopen. Het moest dus wel een beetje bullyproof worden.  Ik besloot daarom het meeste van hout te maken. Gelukkig had ik nog een emmer met nep-kapla (action) liggen, dus deze kon ik hier mooi voor gebruiken. 

Gewoon een kwestie van wat stapelen en bouwen en vast lijmen met houtlijm. Hiermee maakte ik dus het bankstel, de stoel,  het salontafeltje, de wastafels, de deuren en de trappen. Deze laatste kostten nogal wat geduld.  Het vloerkleedje heb ik zelf gemaakt. Dit is gewoon een karton als rondje geknipt en daarop lijmde ik met secondelijm sisal touw. Ik begon in het midden en lijmde steeds een rand om de volgende rand tot ik hem groot genoeg vond. Ik maakte ook nog 2 kleine vloerkleedjes voor de badkamer.

woonkamer poppenhuis

Voor het bed gebruikte ik de pallet onderzetters die ik al eerder maakte met ijsstokjes.  Ik liet mijn moeder een dekentje haken en ik maakte 2 kussentjes met wat stof, secondelijm en wat opvulmateriaal dat ik toevallig in een pakketje kreeg.  

slaapkamer poppenhuis

Natuurlijk horen er ook leuke accessoires aan de muur.  Gelukkig had ik nog wat oude borduur-ringen liggen en de binnenste cirkels besloot ik te gebruiken.  Twee daarvan gebruikte ik gewoon zo als decoratie en van de andere besloot ik mijn Hulawool na te maken. 

Het keukentje 

Zoals ik al zei kan Jackie echt alles stuk maken dus hoewel het minder leuk is, besloten we de keuken dicht te maken.  Geen kastjes die open kunnen dus want die heeft ze binnen een dag eraf. Als aanrechtblad gebruikte ik weer die nep Kapla. 

keuken poppenhuis

Poppenhuis badkamer maken

De meeste tijd ging misschien nog wel in de badkamer zitten.  Ik gebruikte hiervoor mozaïek matjes van de bouwmarkt. Het badje spoot ik zwart. Deze was eigenlijk zilver en hierin zaten allerlei shampootjes als cadeautje voor iemand. Zo zie je maar, soms moet je goed opletten in winkel wat je kunt gebruiken. Een kapla blokje fungeert als plank op het bad.

Ook een beetje vals spelen 

Aangezien het een cadeau was voor Jackies verjaardag, had ik een vrij strakke deadline. En hoewel ik altijd van het plannen ben,  kwam ik ook dit keer niet uit in de planning. Omdat ik dus wat haast had, heb ik ook een paar items gekocht. Zo heb ik de kleine kussentjes op de bank en stoel kant-en-klaar gekocht.  Ook heb ik de 2 hanglampen gekocht en het plantje. Daarnaast nog de stolp en de twee wasbakken en spiegels. Een klein beetje vals gespeeld dus! Mocht je het adresje willen: Skattich.nl  

Waarschijnlijk koop ik nog meer accessoires voor het poppenhuis. Er is echt zoveeeeeel te koop. Voor nu is de basis gemaakt en kan Jackie er alvast mee spelen.

Heb je ook de volgende blogs al gelezen:
DIY: Een kinderbed maken? Dat kan iedereen!
Kinderkamer decoratie Ikea Hack: DIY autobaan.