Al eerder schreef ik een artikel met toelichting over de opstalverzekering. Tijd om een andere verzekering uit te lichten; de inboedelverzekering. Wat is het precies? Heb je het nodig? En waar moet je op letten tijdens het afnemen van deze verzekering? Al deze vragen worden beantwoord in dit artikel!

Inboedelverzekering

Er is soms nogal eens verwarring of iets onder de opstalverzekering of inboedelverzekering valt. Eigenlijk is daar een heel eenvoudig trucje voor: zit iets vast aan het huis, dan valt het onder opstalverzekering. Is het iets wat los in je huis staat (een koelkast bijvoorbeeld), dan valt het onder je inboedelverzekering. Stel er is brand in je woning, dan vergoedt de verzekeraar de waarde van je producten. Houd er wel rekening mee dat afschrijving wordt meegerekend. Je krijgt dus niet de aanschafwaarde vergoed. Ook bij inbraak krijg je een vergoeding. Vaak eisen verzekeraars in dat geval wel dat je aangifte gaat doen bij de politie. Ook kan waterschade bijvoorbeeld worden vergoed, wanneer je lekkage hebt door flinke regenval.

waarom een inboedelverzekering

Inboedelverzekering afsluiten

Waar de hoogte van je opstalverzekering dus afhankelijk is van de waarde van je woning, is het bij een inboedelverzekering goed te kijken naar de spullen in je woning. Heb jij bijvoorbeeld een fietshobby en heb je meerdere dure fietsen in je garage staan, dan is het verstandig je hier voor te verzekeren. Soms is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering mogelijk, maar je kunt ze ook los afsluiten. Ook hier is er weer een keuzemogelijkheid voor een uitgebreide inboedelverzekering of een all risk inboedelverzekering. Kijk daarom even goed onder welke voorwaarden jij je wilt verzekeren. Bij All risk is het bijvoorbeeld ook mogelijk schade te laten vergoeden, wanneer de schade door iemand binnen jullie huis is aangericht. Zo liet mijn zoontje bijvoorbeeld laatst mijn telefoon vallen. Gelukkig kon ik (exclusief eigen risico) de schade verhalen op mijn inboedelverzekering. Online kun je eenvoudig een inboedelverzekering vergelijken.

inboedelverzekering afsluiten

Voor welk bedrag verzekeren?

Het is vrij lastig om te bepalen voor welk bedrag je de inboedel wilt laten verzekeren. Hoe hoger dat bedrag (wat de verzekeraar maximaal uitkeert), des te hoger je premie ook is. In vele gevallen heb je (gelukkig) jarenlang geen aanspraak gemaakt op je verzekering. Sommige mensen vinden het zonde om dan een hoge premie te betalen. Echter wanneer je in één klap veel van je spullen verliest door bijvoorbeeld brand, ben je maar al te blij dat je een goede verzekering hebt afgesloten. Maar voor je zelf een grove schatting op papier wat de waarde is van de spullen die je hebt. Denk dat vooral in grote lijnen. Onderverzekerd zijn is echt zonde. Je kunt dan beter je premie laten verlagen door een hoger eigen risico aan te nemen. Ook krijg je vaak korting wanneer je verschillende verzekeringen afneemt bij dezelfde aanbieder.