Heb je een huis, dan zijn er ook vele zaken waar je op moet letten. Zo zijn er ook een aantal verzekeringen die je moet afsluiten. In dit artikel licht ik één woonverzekering uit: de opstalverzekering. Ben je verplicht deze af te nemen? Waar verzeker je je eigenlijk tegen en waar moet je op letten bij het afsluiten van deze verzekering?
Opstalverzekering
Voordat ik enkele tips ga delen voor het afsluiten van de opstalverzekering, zal ik eerst even toelichten waar je nou eigenlijk voor verzekerd bent. Bij een gewone opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door inbraak, diefstal, brand, storm, explosie, blikseminslag, water, olie en roet. Roetschade kun je bijvoorbeeld oplopen doordat er brand is geweest bij de buren. Je kunt een opstalverzekering ook uitbreiden tot een extra uitgebreide of all risk opstalverzekering, maar daarover later meer. Veel mensen kunnen de schade die hun huis heeft opgelopen tijdens bijvoorbeeld een brand niet bekostigen en daardoor is de opstalverzekering verplicht gesteld voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Ook als je geen hypotheek meer hebt, is het geen overbodige luxe om een opstalverzekering te hebben.
Uitgebreide en all risk opstalverzekering
Zoals gezegd kun je de verzekering ook een upgrade geven. Wil je jezelf bijvoorbeeld ook verzekeren tegen schade als gevolg van vorst of omgevallen bomen, dan is een extra uitgebreide opstalverzekering de beste keuze. Wil je tegen vrijwel alles verzekerd zijn voor je huis (zoals ook vandalisme), dan kun je beter kiezen voor een all risk opstalverzekering. Tegenwoordig zijn er ook veel verzekeringen die de opstalverzekering en de inboedelverzekering combineren.
Tips voor het afsluiten
Natuurlijk komen er bij het afsluiten van verzekeringen natuurlijk ook een hoop verschillende verzekeraars kijken. Wil je nou de beste en voordeligste verzekering afsluiten? Maak dan gebruik van een vergelijker. Op pricewise kun je bijvoorbeeld in 5 simpele stappen de verzekeringen en verzekeraars vergelijken. Ook zie je dan de voorwaarden van elke verzekering en hoe hoog het eigen risico is. De hoogte van je premie is afhankelijk van verschillende zaken, maar vooral de huidige woningwaarde is van belang. Voor een groot huis, betaal je dus ook meer premie aan je opstalverzekering, dan wanneer je een klein appartement hebt gekocht.
Een woonverzekering lijkt vaak zonde van het geld omdat je (gelukkig) in de meeste gevallen geen aanspraak op de verzekering hoeft te maken. Wanneer het echter voorkomt dat je er wel aanspraak op kunt maken, ben je blij dat je een goede verzekering hebt afgesloten. Het is daarom belangrijk je goed in te lezen in de verzekeringen en een afweging te maken wat voor jou/jullie nou echt belangrijk is.
Lees ook eens mijn overige tips!