Kies jij voor een mooie nieuwe houten vloer? Wat een goede keuze! Natuurlijk kun je uit heel veel verschillende legpatronen kiezen. Wellicht kies je eerst welke houten vloer je wilt en vervolgens het legpatroon of misschien begin je juist met het kiezen van het legpatroon en daarna pas welke houten vloer. Hoe dan ook, beide keuzes moet je goed op elkaar afstemmen. Ik neem jullie in deze blog mee naar drie populaire maar ook prachtige legpatronen; het plankenpatroon, visgraat en de Hongaarse punt.

Planken patroon 

Het meest gebruikte patroon is toch wel het plankenpatroon. Dit is eigenlijk gewoon alle planken, in de lengte of breedte, naast elkaar leggen. Er zijn nogal wat meningen over welke legrichting je deze vloer moet leggen, maar persoonlijk vind ik het altijd mooier als deze naar het licht toe wordt gelegd. Op deze manier zie je de naden namelijk niet zo duidelijk. Natuurlijk is de vorm van de ruimte ook van invloed op de legrichting. Heb je bijvoorbeeld een lange, smalle ruimte dan kun je de ruimte optisch breder maken door deze in de breedte te leggen.

eiken vloer

Visgraat vloeren

Het werd nog wel eens ouderwets genoemd, maar op dit moment is de visgraat vloer helemaal terug van weggeweest! Deze manier van leggen is modern met een klassieke look. Zoals de naam al doet vermoeden, leg je de houten vloer in een visgraat motief. Hoewel ik een visgraat vloer echt fantastisch vind, moet je wel rekening houden met meer snijverlies dan wanneer je een planken patroon aanhoudt. 

Heb je deze blog ook al gezien met een prachtige visgraat vloer: 
De stalen deuren van Melissa

houten vloeren
houten vloer

Hongaarse punt 

Een iets minder bekende manier van leggen is de Hongaarse punt. Deze wordt ook wel Chevron-vloer genoemd. Deze lijkt zo op het eerste oog hetzelfde als de visgraat vloer. Toch is er een duidelijk verschil: de belijning. Bij een visgraat vloer ligt de hoofdzijde van een plank tegen de lange zijde van de plank ernaast. Bij een Hongaarse punt liggen de hoofdzijdes tegen elkaar. Je krijgt dan als het ware een zigzagmotief terwijl het bij een visgraat vloer meer op een trap motief lijkt.

Tip: Een echte aanrader voor wat betreft houten vloeren is toch wel Knulst Houten Vloeren. Daar zijn bovenstaande prachtige inspiratiefoto’s ook van. 

Heb je de volgende blogs ook al gelezen:
Welke vloer past bij een Urban Jungle interieur?
Welke vloer past bij een modern interieur?