Wie houdt er nu niet van besparen? Ik in ieder geval wel en ik maak er zelfs een sport van. Het liefste geef ik al mijn geld uit aan “herinneringen” zoals etentjes en reizen. Iets dat je je over 10 jaar nog kunt herinneren. Besparen op andere zaken dus! Benieuwd wat je kunt besparen in je huishouden? Ik deel hier 5 handige tips!

Tip 1: Decoratie

Laat ik beginnen te vertellen dat ik natuurlijk gek ben op alles wat met interieur te maken heeft. Het liefste zou ik elke maand alles rigoureus willen veranderen.  Instagram is daarbij natuurlijk ook niet zo’n goede hulp. Alles wat een ander heeft wil ik ook hebben. Je kunt natuurlijk ook veranderen in je interieur zonder dat je veel geld uit hoeft te geven. Dit kan op 3 manieren: 

  • Ruil met iemand die je kent (zo wissel je allebei af)
  • Schaf het goedkoop aan (bijvoorbeeld bij de kringloop) 
  • Bewaren (wie wat bewaart, heeft wat en zo kun je eindeloos afwisselen)

Tip 2: Verzekeringen 

Ook in je vaste lasten kun je flink wat besparen. Persoonlijk vind ik het echt zonde als ik zie wat ik elke maand moet betalen aan vaste lasten. Wat je ervoor terugkrijgt merk je namelijk amper. Zo is dat bijvoorbeeld ook met je verzekeringen. In de afgelopen 8 jaar dat ik bezitter ben van een woning, heb ik nog nooit iets aangegeven aan de verzekering. Natuurlijk moet je wel verzekerd zijn. Toch is het verstandig je eens goed in te lezen. Waar ben je nu eigenlijk voor verzekerd en is dit ook allemaal wel noodzakelijk. Ik heb bijvoorbeeld laatst mijn inboedelverzekering en opstalverzekering eens onder de loep genomen. Ik kwam er achter dat ik elders voor deze twee verzekeringen samen gewoon 15 euro minder kwijt was per maand. Dat scheelt gewoon 180 euro per jaar. Dat had me dus in de afgelopen 8 jaar al 1440 euro kunnen besparen! 

Tip 3: Energie

Ik schreef natuurlijk al eens eerder over besparen op je energiekosten inclusief handige tips. Wij hebben zelf een energierekening (inclusief gas) van 70 euro per maand. Dit is voor 220 m2 met 4 personen. Enorm laag dus. Natuurlijk wil je het behaaglijk warm hebben en wil je niet in het donker zitten, maar het zal je verbazen wat voor kleine aanpassingen kunnen besparen!

Tip 4: Boodschappen 

Nog een tip waar ik zelf helemaal enthousiast over ben: bespaar op je boodschappen. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren, maar mijn persoonlijke favoriet is gewoon goedkoop inkopen en voorraad aanleggen. Wie wordt er nou niet blij van een voorraadkast die eruitziet als de pas gevulde schappen van de supermarkt? Nooit meer misgrijpen. Daarnaast heb je in de meeste supermarkten een voordeelbak waar spullen van de dag liggen. Het meeste kun je gewoon invriezen. Ideaal dus!

Tip 5: Consuminderen 

Heb je alles daadwerkelijk wel nodig of wil je het gewoon voor de heb? Bij mij is dit heel vaak het geval. Als je bij elke aankoop even goed overweegt of je het ook echt nodig hebt, zul je zien dat je veel minder koopt. Beter voor je portemonnee en voor het milieu! 

Heb jij ook nog een handige tip om te besparen in je huishouden? Deel hem met ons!