Je wilt op jezelf wonen? Dat valt tegenwoordig financieel niet mee. Je hebt te maken met allerlei vaste uitgaven: boodschappen, de energierekening, verzekeringen, gemeentelijke heffingen en dan hebben we het nog niet eens over een woning gehad. Voor veel jonge mensen is het – door schaarste op de woningmarkt en de hoge kosten – niet mogelijk om een eigen huis te kopen of te huren. Op jezelf wonen met weinig geld kan daarom een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk wanneer je de juiste keuzes maakt. Benieuwd? Lees dan snel dit artikel verder.
Op jezelf wonen
Een woning is cruciaal wanneer je op jezelf wilt wonen. Zoals gezegd is het zoeken naar betaalbare huurwoningen een haast onmogelijke missie. Laat staan dat je een woning, studio of appartement zou kunnen kopen. Gelukkig is er een oplossing; een jongerenwoning. Het is als het ware een tiny house die je op eigen grond bij ouders of andere familie in de tuin laat plaatsen. Een jongerenwoning is van alle faciliteiten voorzien. Je hebt een eigen keuken, een woonkamer, slaapkamer en badkamer. Nog een voordeel: jongerenwoningen kunnen vaak aan de achterzijde van een bestaande woning, zonder vergunning worden geplaatst. Daarnaast kan hij in korte tijd worden opgeleverd en later naar een andere locatie verplaatst worden. Een goede en betaalbare investering dus!
Budgetteren kun je leren
Op jezelf wonen betekent ook dat het tijd is om volwassen te worden (mocht je dat nog niet zijn) en je daar naar te gedragen. Zorg dat je meteen vanaf het begin (of zelfs voor je een woning hebt) je in- en uitgaven inzichtelijk hebt. Hou daarom een huishoudboekje bij. Essentiele kosten zoals voedsel, (openbaar) vervoer en nutsvoorzieningen hebben prioriteit. Maak ook een overzicht van de andere kosten zoals sport en hobby. Herzie je abonnementen en lidmaatschappen en overweeg ze op te zeggen als ze niet essentieel zijn. Door het inzichtelijk te hebben en te houden, zorg je ervoor dat je nooit meer uitgaven hebt dan inkomsten, zonder dat je dit in de gaten hebt. Zorg ook dat je zorgt voor een spaarbuffer. Zet een klein bedrag opzij voor onverwachte kosten. Dit kan helpen om financiële stress te verminderen.
Voeding
Hoewel je natuurlijk op jezelf woont, betekent dat niet dat je ouders het niet fantastisch vinden als je eens in de zoveel tijd komt eten. Niet alleen een investering in familie en relaties, maar daarnaast bespaar je ook meteen wat kosten. Hoewel het enorm aantrekkelijk is om te kiezen voor gemakkelijke maaltijden of zelfs maaltijden die bezorgd worden, is het financieel slim om vaker zelf te koken. Kook in grotere hoeveelheden en vries maaltijden in voor later.
Uitzet
Heb je nog niet op korte termijn plannen om op jezelf te gaan wonen? Dan doe je er slim aan om alvast een uitzet bij elkaar te sparen. Juist al die kleine items waar je van te voren geen rekening mee hebt (denk aan een kaasschaaf, theedoeken etc.) kosten bij elkaar best een hoog bedrag. Wanneer je hier ruim van te voren mee start, spreid je de kosten. Loop regelmatig binnen bij de kringloop en vertel vrienden en familie dat je werkt aan het verzamelen van een uitzet!
Op jezelf wonen is met bovenstaande tips een stuk beter realiseerbaar!