Ik denk dat dit best een pakkende titel voor een blog is toch?! En er is werkelijk niets aan gelogen. Wij betalen slechts 70 euro per maand aan gas en energie. Ons huis is 218 m2 en we zijn een 4-persoons huishouden. Benieuwd hoe ik dit voor elkaar krijg? 

Lage energierekening 

Laat ik beginnen te vertellen dat ik echt een kick krijg van het besparen op energiekosten. Je moet natuurlijk wel gewoon lekker kunnen leven en je hoeft echt geen geitenwollensokken-type te worden, maar het bespaart een hoop geld en je doet er het milieu een plezier mee. Wat wil je nog meer? Ik ben van mening dat iedereen een lage energierekening kan hebben, als je het maar wilt. Ik deel daarom wat handige tips voor een lage energierekening.

Energie vergelijken

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je zo min mogelijk betaald voor wat je afneemt. Gebruik een energievergelijker om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Ikzelf stap ook elk jaar over van energieleverancier. Wanneer je dit namelijk doet, krijg je telkens een mooie korting als aanbieding en je kunt elk jaar kiezen voor de goedkoopste leverancier. Het is meteen een goede eye-opener om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. 

Energie besparen 

Natuurlijk zijn er allerlei energie en gas bespaartips die ik met jullie kan delen. Zet de verwarming 1 graad warmer, douche minder lang, zet de wasdroger niet te vaak aan, gebruik led lampen etc. Deze kan ik met jullie delen, maar ik kies ervoor om dit niet te doen. Iedereen heeft de tips al 100 keer gehoord en weet echt wel wat je kunt doen om te besparen. Het gaat vooral om het “willen”. 

energierekening

Tips: 

Tip 1: Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat is zo handig! Wij hebben er zelf nu één die aan een app gekoppeld is. Wanneer ik spontaan van huis ga, kan ik onderweg de verwarming al lager zetten. Zo staat hij bij ons nooit te joekelen als we niet thuis zijn. 

Tip 2: Verbruik inzichtelijk maken 

Meten is weten. Wanneer je weet hoeveel je verbruikt kun je het gaan vergelijken. Wij wonen in een twee-onder-1-kapwoning met 4 personen en zitten op een verbruik van een 1 tot 2 persoons huishouden. We kunnen dus zeggen dat we goed bezig zijn. 

Tip 3: Bespaar energie 

Zoals ik hierboven al aangaf, zijn er een flink aantal bespaartips online te vinden. Verdiep je er eens in en maak er een gewoonte van. Nu ga ik mezelf toch tegenspreken, want ik wil jullie toch graag op weg delen dus hier een aantal makkelijke tips;

  • Zet de verwarming een graadje kouder (je went er echt aan!) Zet hem ook al een uurtje voor je naar bed gaat helemaal naar beneden.
  • Gebruik je daltarief wanneer je die hebt (ik was bijvoorbeeld altijd in het weekend en de vaatwasser gaat na 21u ‘s avonds aan) 
  • Vervang alle lampen door uberzuinige led varianten (het zal je verbazen hoeveel effect dit heeft). 
  • Kijk bij het kopen van nieuw apparatuur naar het energielabel. Een koelkast met A+ verbruikt 2x zoveel elektriciteit als een koelkast met A+++
  • Vervang oude apparatuur. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt zo’n 70 tot 80 euro per jaar. Dit wordt vele malen lager met een nieuwe. 
  • Weg met dimlampen! Mensen denken dat je bespaart met het dimmen van lampen. Dit is ook wel zo, maar je bespaart meer wanneer je er gewoon een lagere wattage in doet. Wanneer je een lamp 50% dimt, verbruikt deze nog steeds 75% energie. 

Tip 4: Investeer in verduurzamen 

Je hoort het vaak, maar het is ook echt zo. Je huis verduurzamen is één van de beste investeringen die je op dit moment kunt doen. Het levert je op de lange termijn enorm veel op. Wij kochten bijvoorbeeld een huis met 12 zonnepanelen op het dak. Op dit moment leveren die (ook in de wintermaanden) nog meer kWh op dan dat we verbruiken! 

In het voorbeeld die ik hieronder met jullie deel, zie je ook het rendement van een investering in duurzaamheid. Dit is slechts het voorbeeld van het vervangen van lampen, maar je kunt je voorstellen dat het plaatsen van zonnepanelen of het isoleren van je huis een nog groter rendement oplevert. 

lage energierekening

Tip 5: Rekenen, rekenen, rekenen 

Laatst hoorde ik iemand zeggen: “Ik snap echt niet dat onze energierekening zo hoog is”. Toen ik een aantal dingen aanwees die stroom kostte, kreeg ik al snel het antwoord: “Maar dat is niet zoveel. Dat is slechts 30 watt”. Toen ik echter begon te rekenen met een concreet voorbeeld, zie je dat het op jaarbasis ineens wel impact heeft. Helemaal wanneer je wel honderden van dit soort kleine verbruikers hebt. Het concrete voorbeeld wil ik graag met jullie delen: 

Er hing een lamp boven de salontafel die zo’n 5 uur per dag aan staat. Er zitten 3 spots in die elk 30 watt verbruiken. Dat is dus 90 kWh. Voor 5 uur heb je dus 450 kW nodig. Dat is dan 164.250 per jaar. Ga even uit van een tarief van 0,21 cent per kWh dan kost alleen deze lamp je al €34,50 per jaar. Wanneer je deze vervangt door led lampjes van 3 watt per stuk kom je dus uit op €3,45 per jaar. Je bespaart dus op deze ene lamp (waar er waarschijnlijk vele van zijn in je huis) al ruim €30 om hem te verduurzamen.