Een goede nachtrust is heel belangrijk.  Veel mensen onderschatten het effect er van. In deze blog deel ik 5 tips voor een goede nachtrust.  

Mijn nachtrust

Gelukkig ben ik gezegend met kindjes die goed doorslapen. Jake al sinds hij 5 weken was en Jackie sinds ze 6 weken was.  Daarnaast hebben wij ook een heel goed bed. Een stevige boxspring met een uitstekend topdekmatras. Natuurlijk heb ik ook weleens een mindere nacht en stiekem slaap ik ook gewoon veel te kort per nacht maar over het algemeen word ik elke dag weer uitgerust wakker. Heb jij dat nou niet dan kun je wellicht aan de slag met de volgende 5 tips:

Tip 1: Een goed bed

Laten we beginnen bij de basis: een goed bed is natuurlijk een must! Denk dan niet alleen aan het bed zelf maar ook aan het matras.  Kijk wat voor matras bij jou past en kies voor kwaliteit! Vind je jouw bed nou niet meer zo lekker liggen, kijk dan of je jouw matras kunt vervangen. Natuurlijk kun je ook alleen de topper vervangen. Onderhoud is ook belangrijk. Draai je matras en topper regelmatig om bij het verschonen van je bed.  Dit doe je natuurlijk elke week. Zo blijft je bed in goede conditie. Ook het beddengoed heeft effect op je nachtrust. Kies voor beddengoed wat bij jou past. Ik slaap het liefste onder katoen-satijn.

Tip 2: Slaap genoeg

Tegenwoordig is het een hele klus voor mij om genoeg uur te slapen. Mensen hebben zo’n 8 uur slaap nodig.  Ik geef toe: meestal slaap ik er 6,5 per dag. En dat terwijl ik eigenlijk mijn slaap heel hard nodig heb. Mijn wekker gaat doordeweeks om 6 uur en lig meestal half 12 in bed.  Ik zou wel eerder naar bed willen, maar jullie herkennen het vast als ik zeg dat ik eerst nog een extra aflevering Netflix en vervolgens nog een rondje door mijn telefoon doe. Beide ook niet optimaal als je wilt slapen.  Het blauw licht van deze apparaten is niet bevorderlijk voor je nachtrust. 

rustige slaapkamer

Tip 3: Zuivere lucht

De luchtkwaliteit in de slaapkamer moet optimaal zijn.  Dit kun je eenvoudig bereiken met het gebruik van de juiste planten. De volgende 5 planten hebben een positief effect op je nachtrust: 

  • Aloë Vera
  • Jasmijn
  • Lavendel
  • Sansevieria 
  • Klimop
tips goede nachtrust

Tip 4: Verf je slaapkamer

De inrichting en kleurkeuze van jouw slaapkamer hebben ook effect op je nachtrust.  In principe moet je jouw kamer zo rustig mogelijk inrichten. Te veel prikkels voor het slapengaan is niet goed. Uit onderzoek is gebleken dat mensen slaperig en kalm worden van de kleur blauw. Mocht je dus voor een kleur willen gaan in je slaapkamer,  laat dit dan blauw zijn! 

blauwe slaapkamer

Tip 5: De juiste temperatuur

De juiste luchtkwaliteit in je slaapkamer behaal je ook door goed te ventileren.  Verse lucht is belangrijk. Daarnaast is de temperatuur ook van belang. De beste temperatuur om te slapen is tussen de 16 en 18 graden.  Die ventilatieroosters gewoon lekker open laten staan ‘s nachts dus! 

Wil jij ook beter slapen? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips! Succes!

Hebben jullie de volgende blogs ook al gelezen: 
Welk soort matras kies ik?
Een duurzame slaapkamer in 3 stappen
Je slaapkamer stijlen met verschillende dekbedovertrekken

Fotocredits: @nazzainteriordesign @sweetlivinginterior @huizemus