Heel erg onderschat door veel mensen maar enorm belangrijk in je leven: een goede nachtrust. Het perfecte bed vinden is daarom echt noodzakelijk. Maar wat voor soort matras moet je eigenlijk kiezen? Ik help je bij die keuze!

Verschillende soorten matrassen

Wanneer je een nieuw bed of een nieuw matras koopt kom je voor een hoop keuzes te staan. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten matrassen en vooral welke aansluit bij jouw behoeftes. Ik kan uit ervaring zeggen dat een goed bed echt veel effect heeft op je dagelijkse leven. Voordat wij ons nieuwe bed kregen werd ik namelijk vrij vaak wakker met hoofdpijn en een stijve nek. Toen we ons nieuwe bed kregen waren die klachten echt verdwenen als sneeuw voor de zon. En dat terwijl ik niet eens doorhad dat ik deze klachten kreeg van het bed. Ik geef hieronder een korte beschrijving van 3 verschillende matrassen waar je uit kunt kiezen.

matrassen

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen zijn wellicht de meest bekende matrassen. Zoals de naam al doet vermoeden zit elke veer in een zakje en kan daarom onafhankelijk steun geven aan de vorm van je lichaam. Er zijn verschillende pocketvering matrassen verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een matras met 1 zone of met meerdere zones. Zo kun je bij je middel wat hardere veren krijgen en bijvoorbeeld bij je schouders zachtere veren. Ook is er verschil in de hoeveelheid veren. Een pocketvering matras is afgedekt met een schuimmateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor traagschuim of koudschuim. Over het algemeen zijn pocketvering matrassen goedkoper dan andere matrassen maar uiteraard variëren de prijzen evenals de kwaliteit van de matrassen.

Latex matrassen

Latex matrassen hebben een enorme elasticiteit. Ze staan er om bekend dat ze erg goed zijn voor mensen met klachten. Heb je bijvoorbeeld een bekkeninstabiliteit dan kan een latex matras daarbij helpen. Maar ook als je bijvoorbeeld reuma hebt. Je kunt kiezen uit 3 verschillende soorten latex matrassen: synthetisch latex matrassen, gemengde latex matrassen of natuurlatex matrassen. Deze laatste moet minimaal 40% natuurrubber bevatten om de naam natuurlatex te krijgen volgens de Europese norm. De prijzen van latex matrassen verschillen (uiteraard betaal je voor een natuurlatex matras meer dan voor een synthetisch latex matras).

Hybride matrassen

Bij een hybride matras is ongeveer de helft vering en de andere helft schuim. Dit kunnen verschillende soorten schuim zijn zoals traagschuim of koudschuim. Ze bieden een goede comfort en ondersteuning. De prijzen van hybride matrassen liggen eigenlijk tussen die van pocketvering matrassen en latex matrassen in.

matras kiezen

Heb je nu al een beetje een idee welk matras voor jou geschikt is? Laat je vooral informeren door deskundigen. Zoals ik al zei: Het vinden van een goed matras en/of bed heeft enorm veel invloed op je dagelijkse leven!

Heb je deze blogs ook al gelezen?
Een duurzame slaapkamer in 3 stappen
Je slaapkamer stijlen met verschillende dekbedovertrekken
Slaapkamer inrichten – Deel 1 van een megaklus