2020 staat voor de deur en dat betekent dat het weer tijd is voor goede voornemens. Bij mij staat duurzaamheid hier ook bij. Natuurlijk moet je klein beginnen. Ik zocht daarom uit hoe je een duurzame slaapkamer kunt creëren in slechts 3 stappen.

Duurzame slaapkamer

Mijn ervaring met goede voornemens is dat je het niet meteen te rigoureus aan de slag moet. Daarom dacht ik: in plaats van je hele huis duurzaam te maken (wat opzich een mooi einddoel is natuurlijk) , beginnen in 1 kamer in je huis. Aangezien we bijna een derde van ons leven in onze slaapkamer doorbrengen is dat een goed begin. Een duurzame slaapkamer kun je al bereiken in 3 hele makkelijke en simpele stappen. Geen excuses meer dus: meteen aan de slag!

1. Duurzaam beddengoed

We beginnen bij het grootste item in je slaapkamer: het bed. Hier kun je meteen grote stappen maken. Je kunt namelijk je gehele bed duurzaam maken. Kies voor een wollen deken of biologisch katoenen of diervriendelijk donzen dekbed bijvoorbeeld. Kies hiervoor ook als je een hoofdkussen uit kiest. En dan natuurlijk je hoeslakens en dekbedovertrekken nog. Duurzaam beddengoed is echt goed verkrijgbaar tegenwoordig. Kies voor natuurlijke materialen zoals linnen, tencel of bamboe.

linnen beddengoed

2. Tweedehands

Waarschijnlijk heb je ook allerlei accessoires op je slaapkamer om deze op te leuken. Natuurlijk ook de nachtkastjes niet te vergeten en een grote kledingkast. Al deze dingen zijn gewoon verkrijgbaar bij de kringloopwinkel of via marktplaats. Super voordelig en natuurlijk ook super duurzaam want zo geef je ze een tweede leven. Is de kleur hout van de meubels niet helemaal naar je zin dan pimp je ze toch gewoon zelf op met een likje verf?! Vast en zeker heb je ook nog wel ergens een restant verfblik staan. Heb je dat ook meteen benut!

3. Nieuwe meubels

Ben je nou niet zo van tweedehands? Dan kun je natuurlijk ook nieuwe meubels kopen. Kijk in dat geval even goed naar de volgende punten; Is het gemaakt van duurzaam materiaal zoals bamboe of FSC-hout? Is het gemakkelijk te repareren als het stuk gaat? Kun je het dichtbij je huis halen? (die auto stoot immers ook geen parfum uit). Genoeg punten waar je nooit bij nadenkt als je iets koopt maar wellicht wel eens zou moeten doen.

Wat jij doet heeft niet veel impact met zoveel mensen op de wereld. Dat kun je zeker denken maar mijn mening is zeker nog steeds: “Een betere wereld begint bij jezelf”. Als iedereen dat zou denken dan zou het namelijk ineens veel meer impact hebben!