Heb jij net als ik, een verouderd huis? Natuurlijk geniet je dan van al die mooie karaktereigenschappen van het huis. Helaas komt er ook een hoop (onverwacht) onderhoud bij kijken. Zo hebben wij een aantal kozijnen die we moeten vervangen. Ik vond het daarom wel handig om tips en uitleg hierover met jullie te delen! 

Kozijn opknappen

Zoals ik al aangaf, moeten wij kozijnen gaan vervangen. Ze zijn simpelweg niet meer te gebruiken. Dit kost natuurlijk een hoop geld. Je kunt dus beter een kozijn opknappen. Maar waar moet je dan beginnen en hoe beoordeel je of het kozijn nog te redden valt? Hieronder deel ik enkele stappen die je moet doorlopen! 

kozijn opknappen
Onze entree: veel hout en karakteristiek naambordje

Stap 1: Verdiep jezelf

Voordat je begint met het opknappen van kozijnen, moet je je eerst verdiepen in het kozijn. Zie je bijvoorbeeld dat het kozijn “op” is, of zijn het alleen de glaslatten die vervangen moeten worden. Google daarom even goed van te voren om te zien wat er precies mis is met je kozijnen. 

Stap 2: Houtrot? 

Bekijk of het kozijn houtrot heeft. Hiervoor kun je het beste het kozijn uit zijn scharnieren halen. Gebruik een priem om te beginnen met de controle. Zoek naar zachte plekken in het hout langs de randen en spleten. Gaat je priem ergens gemakkelijk in, dan weet je dat je houtrot hebt. 

Stap 3: En dan? 

Misschien heb je bij stap 1 houtrot gevonden. Dit is nog geen reden om een kozijn volledig te vervangen. Je kunt eenvoudig het houtrot verwijderen met een dremel. Hiervoor moet je wel eerst de verf verwijderen met een verfkrabber natuurlijk. Het is geen probleem als het oppervlakte niet meer mooi is. Bij stap 3 gaan we dit fixen! 

Stap 4: Opknappen 

Nu je alle houtrot hebt verwijderd, kun je de gevreesde delen gaan schuren. Vervolgens vul je de gaten op met twee-componenten epoxyvuller. Dit is ideaal voor raamkozijnen omdat het uithardt en waterbestendig is. Schuur het vervolgens weer glad en je kunt je raamkozijn gaan verven voor een perfect resultaat.