We leven in een tijdperk waarin er enorm veel afval wordt gegenereerd. Af en toe ruimen we ons huis op en gooien we allerlei dingen weg. Vaak doen we dit omdat we denken dat nieuwe aankopen goedkoper zijn dan reparaties of omdat we uitgekeken zijn op bepaalde spullen, vooral als het om kleding gaat. Het lijkt misschien de makkelijkste keuze, maar het is meestal de minst milieuvriendelijke optie. Hieronder vind je drie handige tips voor meer duurzaamheid, waarmee je je spullen redt en je ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleint.
Maak van oude kleding nieuwe spullen
Het laten herstellen van oude kleding door een lokale kleermaker is een logische manier om je kleding een nieuw leven te geven, vooral als een kledingstuk te strak of te wijd zit. Helaas is niet elk kledingstuk geschikt om te repareren, vooral niet bij grote schade of hardnekkige vlekken op prominente plaatsen. Maar ook in deze gevallen is het zonde om de kleding zomaar weg te gooien. Overweeg iets nieuws te maken van deze stoffen, zoals een lapjesdeken, een kussensloop, of zelfs nieuwe babykleding. Voor deze projecten heb je vaak veel minder stof nodig dan voor een volledige reparatie, en je geeft de stof een tweede kans.
Repareer met lijm
Lijmen lijkt soms een minderwaardige oplossing. Een geplakte relatie wordt vaak als zwakker gezien en een gerepareerd beeld of een kopje met een vastgelijmd oor kan er wat verwaarloosd uitzien. Laat je echter niet te veel beïnvloeden door wat anderen denken. Secondelijm is bijvoorbeeld uitermate geschikt om kostbaar porselein nieuw leven in te blazen, zonder dat het opvalt. Vooral als het porselein sentimentele waarde heeft, is het zonde om dit niet te doen.
Je kunt ook andere objecten eenvoudig lijmen en een tweede kans geven. Denk aan het vastlijmen van de zool van je sneakers of het repareren van kapot speelgoed. Het is praktisch om handschoenen te dragen tijdens het lijmen, want secondelijm krijg je lastig van je handen. Lijm echter geen speelgoed dat kinderen in hun mond kunnen stoppen. Hoewel gedroogde lijm niet veel schade veroorzaakt, blijft het een chemische verbinding die je liever niet inslikt.
Knap oude meubels op
Op sociale media zoals Instagram en TikTok zijn er talloze accounts te vinden waarop oude meubels worden opgeknapt die gevonden zijn bij het grofvuil of voordelig op de kop zijn getikt bij de kringloop. Na deze upcycling zijn ze soms honderden euro’s waard. Hoewel de kans klein is dat jij zulke schatten vindt, kun je met slimme aanpassingen een oud meubelstuk een tweede leven geven. Gooi meubels daarom niet zomaar weg.
Met verf, nieuwe bekleding en een grondige schoonmaakbeurt kun je al veel bereiken. Je hoeft het gerenoveerde meubelstuk niet te behouden; je kunt er ook voor kiezen om het te verkopen. Op deze manier zorg je ervoor dat spullen niet zomaar op de vuilnisbelt belanden
Refurbish je oude apparaten
Heb je weleens gehoord van de term refurbished? Het betekent dat oude apparaten, zoals een telefoon, tablet of laptop, worden opgeknapt door ze digitaal schoon te maken. Als je oude laptops en telefoons hebt liggen die het nog redelijk doen maar simpelweg een beetje te langzaam zijn geworden, kun je erover nadenken om ze te laten opknappen door een professional, zodat je de laptop of tablet weer volledig kunt gebruiken.