Bijna overal waar we komen zien we tegenwoordig zonnepanelen, op bedrijfspanden, huizen, schuren, in weilanden, en op heel veel meer plekken. We weten allemaal dat het hebben van zonnepanelen een manier is om je eigen energie op te wekken om de energiekosten te verminderen. Maar waar wordt de energie opgeslagen? Dat gebeurt allemaal in de thuisbatterij. Een thuisbatterij is een opslagsysteem voor elektriciteit dat wordt opgewekt door zonnepanelen of andere vormen van duurzame energie. In dit artikel zullen we uitleggen wat een thuisbatterij precies is en waarom het een goede investering kan zijn voor jouw huis. 

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij, ook wel een thuisaccu genoemd, is een apparaat dat elektriciteit kan opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen. Wanneer de zonnepanelen overdag energie opwekken, wordt deze energie doorgestroomd naar het elektrische net van het huis of gebouw. Maar wanneer zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan nodig is, wordt het overschot aan energie opgeslagen in de thuisbatterij. De thuisbatterij zorgt er ook voor dat op momenten de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren, de energie uit de batterij gebruikt wordt. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en helpt je om je energierekening te verlagen.

Bespaar geld op je energierekening

Een van de belangrijkste redenen om een thuisbatterij kopen is om geld te besparen op je energierekening. Doordat de energie opgeslagen wordt in de batterij, kan er altijd zelf opgewekte energie gebruikt worden, zonder meer of minder te betalen. Dit is vooral erg voordelig wanneer de energieprijzen aan het schommelen zijn. Daarnaast kun je ook profiteren van de salderingsregeling, waarbij je de opgewekte energie die je niet direct verbruikt terug kunt leveren aan het elektriciteitsnet. Dit kan resulteren in een lagere energierekening aan het einde van het jaar. 

wat kost een thuisbatterij

Verhoog je energieonafhankelijkheid

Met zonnepanelen en een thuisbatterij kun je als huishouden energie onafhankelijk worden. Je kunt namelijk altijd gebruik maken van de opgeslagen energie wanneer de zonnepanelen niet genoeg hebben opgewekt. Hierdoor hoef je minder elektriciteit van het energienet te halen. Dit zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van externe energiebronnen en bijdraagt aan een duurzamere samenleving.

energie besparen

Verhoog de waarde van je huis

Tegenwoordig is het hebben van zonnepanelen en een thuisbatterij een belangrijke factor om de waarde van het huis te berekenen. Een thuisbatterij kan namelijk de waarde van je huis verhogen. Kopers zijn steeds meer geïnteresseerd in duurzame oplossingen en energiebesparende maatregelen. Het hebben van een thuisbatterij kan dus een goed verkoopargument zijn en de waarde van je huis verhogen. Daarnaast kan een thuisbatterij ook zorgen voor een hoger energielabel, wat ook de waarde van je huis kan verhogen.

Verminder je ecologische voetafdruk

Door zonnepanelen en een thuisbatterij te hebben kun je je ecologische voetafdruk verkleinen. Doordat je huishouden minder gebruikt maakt van fossiele brandstoffen en meer van duurzame energiebronnen, draag je bij aan een groenere planeet. Voor mensen zit alleen de prijs van de zonnepanelen en de thuisbatterij hen in de weg om het aan te schaffen. Alleen de zonnepanelen en thuisbatterij prijs valt op langere termijn best mee. Daarnaast zijn zonnepanelen een investering voor op langere termijn die zichzelf terugverdienen. 

Lees ook eens;
Vier alternatieve manieren om je huis te verwarmen
Isoleer je huis beter met deze tips
Onze energierekening is slechts 70 euro per maand