Een populaire keuze voor platte daken in zowel de particuliere als zakelijke sector is EPDM dakbedekking. Niet voor niets is het een vaak gekozen oplossing voor moderne dakbedekking; het is duurzaam, flexibel en onderhoudsvrij! In dit artikel gaan we dieper in op wat EPDM dakbedekking precies is, wat de voordelen zijn en delen we enkele onderhoudstips. Ben jij bijvoorbeeld benieuwd of EPDM dakbedekking voor de aanbouw geschikt is, lees dan snel verder!
Wat is EPDM?
Voordat we ingaan op de voordelen van dit type dakbedekking en waarom jij hiervoor zou moeten kiezen, is het handig eerst wat achtergrondinformatie te hebben. Wat is EPDM bijvoorbeeld precies? De afkorting EPDM staat in ieder geval voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Een mondvol woorden wat eigenlijk niet meer is dan een synthetisch rubbermateriaal met elastische en waterdichte eigenschappen.
EPDM wordt al decennialang gebruikt als dakbedekking, maar is vooral de laatste jaren populairder geworden in Nederland. We zijn vaker op zoek naar duurzame materialen in en rond het huis en met het wisselvallige klimaat in Nederland, is dit materiaal dat oorspronkelijk is ontwikkeld om extreme weersomstandigheden te weerstaan, uitermate geschikt!
De voordelen van EPDM Dakbedekking
Een goede investering
EPDM staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid. Het materiaal gaat tot wel 50 jaar mee. Veel langer dan andere dakbedekkingsmaterialen. Op lange termijn is een EPDM-dak dus een kostenefficiënte keuze. Combineer het met PIR isolatie en verlaag daarmee ook nog eens je energierekening. PIR Isolatie, doeltreffend met hoge isolatiewaarde, is aan te raden als je kiest voor EPDM. Dit zorgt voor een goede hechting van EPDM.
Weer- en UV-bestendig
Zoals gezegd is één van de grootste voordelen van EPDM dat het bestand is tegen extreme weersomstandigheden. In tegenstelling tot andere dakbedekkingen, zoals bitumen, verliest EPDM zijn flexibiliteit niet bij hoge of lage temperaturen. Hierdoor blijft je dak jarenlang in topconditie. EPDM heeft overigens een rekbaarheid tot wel 300%. Dat maakt het materiaal uitermate geschikt voor daken die onderhevig zijn aan bewegingen.
Milieuvriendelijk
Doordat het materiaal jarenlang mee gaat en er minder vaak reparaties of vervangingen plaats dienen te vinden is EPDM een milieuvriendelijke optie. Tijdens de productie van EPDM wordt er ook geen chloor gebruikt en dat maakt het een milieuvriendelijker materiaal dan sommige andere synthetische dakbedekkingen.
Onderhoudsarm
Niet geheel onbelangrijk: EPDM dakbedekking is onderhoudsarm. Het materiaal is bestand tegen mos- en algenvorming. Dit betekent dat je dak jarenlang vrij blijft van ongewenste groei en het hierdoor minder vaak hoeft te worden gereinigd!
Onderhoudstips
Zoals hierboven genoemd is EPDM onderhoudsarm. Dat betekent echter niet dat je helemaal niets hoeft te doen. Om de levensduur te verlengen en het dak in optimale conditie te houden, zijn er enkele stappen die je met regelmaat kunt nemen;
- Controleer je dak één keer per jaar op vuilophoping (zoals takken of bladeren). Deze kunnen vocht vasthouden wat voor vochtproblemen kan zorgen in de toekomst.
- Inspecteer het dak na hevige stormen of hagelbuien op scheurtjes. Hoewel dit nauwelijks voorkomt, wil je dit toch zo snel mogelijk constateren en repareren.
- Plassen water op het dak kan de levensduur negatief beïnvloeden. Controleer de waterafvoer dus regelmatig om er zeker van te zijn dat het regenwater gewoon kan weglopen.
Waarom jij dus zou moeten kiezen voor EPDM dakbedekking?
Het installeren van EPDM dakbedekking is vrij eenvoudig. EPDM wordt vastgelijmd aan het dakoppervlak. Het lijmen zorgt voor een strakke en naadloze afwerking. Deze methode wordt vaak gebruikt op kleinere, platte daken, zoals bij woonhuizen of garages. Het heeft weinig onderhoud nodig, is bestand tegen verschillende weersomstandigheden, is milieuvriendelijk en heeft bovendien een lange levensduur. Genoeg redenen dus om te kiezen voor een EPDM dakbedekking!