De groepenkast, het middelpunt van de elektriciteit in een gebouw. Voor het samenstellen van de juiste groepenkast, ook wel een stoppenkast, let je op een aantal belangrijke punten. Je wilt ten alle tijden overbelasting en kortsluiting tegengaan. Daar komt onder andere het bepalen van de stroomsterkte en het aantal groepen bij kijken. Ben jij benieuwd waar je op let bij het correct installeren van een groepenkast? Lees dan snel verder!
Belasting en stroomsterkte
Ten eerste let je op de belasting, of elektrisch vermogen, die het systeem verbruikt. Dit wordt gemeten in watt of kilowatt. Het is belangrijk om dit vooraf te berekenen. Dit vormt namelijk de basis van het bepalen van de stroomsterkte van de groepenkast. Die stroomsterkte, gemeten in ampère, bepaalt de stroom die door een circuit loopt. Online kun je daarom gemakkelijk een groepenkast samenstellen voor een veilige en efficiënte werking.
Aantal groepen
Daarnaast is het bepalen van het aantal groepen in een groepenkast van groot belang. Elk deel van een woning of gebouw heeft specifieke behoeften. Daarom is het slim om onderscheid te maken tussen keukenapparatuur, verlichting, en andere apparaten. Koppel niet teveel apparaten aan één groep, dat kan zorgen voor overbelasting. Houdt daarbij ook rekening met toekomstige uitbreidingen, maar daar later meer over!
Automaten en zekeringen
Ook let je op het kiezen tussen de juiste installatieautomaten en zekeringen. Een installatieautomaat heeft een schakelaar die vanzelf uitschakelt bij teveel toevoer van stroom. Zekeringen zijn wat eenvoudiger. Ze beschikken over een metalen element dat smelt bij teveel stroom. Zo wordt de groepenkast beschermd tegen overbelasting en kortsluiting. Met de juiste keuzes zorg je voor een hoop veiligheid in je woning.
Ruimte voor uitbreiding
Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Wellicht ben je van plan nieuwe, moderne apparaten te kopen. Deze hebben ook een plekje nodig in de groepenkast. Laat voldoende ruimte over voor uitbreidingen. Zo doe je gemakkelijk aanpassingen zonder dat je een hele nieuwe groepenkast hoeft samen te stellen. Dit zorgt voor flexibiliteit en ook voor minder kosten!
Dus, door het juist installeren van een groepenkast ga je overbelasting en kortsluiting tegen. Begin met het bepalen van de belasting en de stroomsterkte. Daarbij is het belangrijk om te weten hoeveel apparaten er worden aangesloten en voor hoeveel groepen je gaat. Houd ook rekening met de installatieautomaten of zekeringen; een groepenkast kan namelijk niet zonder. De juiste groepenkast zorgt voor een veilig gebruik van elektriciteit in je woning!