Een kamer die ik niet heel vaak met jullie deel is onze badkamer. Niet omdat ik hem niet mooi vind (hoewel ik best wat dingen zou willen veranderen), maar omdat het gewoonweg niet zo’n spannende ruimte is bij ons. Toch ga ik hem in deze blog met jullie delen want ik heb onze badkamer naar een next-level gebracht! Het is een milieuvriendelijke badkamer geworden. Benieuwd hoe ik dat deed? Lees de tips hieronder!

Milieuvriendelijke badkamer

Een milieuvriendelijke badkamer is helemaal van deze tijd.  Hoe je ook denkt over het hele klimaatbeleid, we moeten allemaal bewust worden van de impact van onze beslissingen. Ik ga nu niet de groene miep uithangen hoor,  wees niet bang. Toch ben ik zelf best milieubewust bezig. Ik deelde een tijd geleden al een blog over onze lage energierekening. Ook het scheiden van afval doen wij al een aantal jaar keurig netjes.  Hier schrik ik alleen toch telkens weer van. De hoeveelheid afval is eigenlijk echt niet normaal. Dat moet anders! Ik geef je hieronder enkele handige tips waardoor je badkamer milieubewuster is en je veel minder afval hebt! 

duurzame badkamer

Tip 1: Weg met plastic

Je zou het misschien niet zo 1,2,3 zeggen,  maar de badkamer is een bron van plastic. Alle lege shampooflessen, je tandenborstel die je elke 3 maanden vervangt en vooral niet te vergeten: oorstaafjes. Ik geef toe: ik heb echt een oorstaafjes verslaving.  Hoewel ik weet dat je ze niet te vaak moet gebruiken, grijp ik er toch telkens weer naar. Oorstaafjes zijn alleen super slecht voor het milieu. Miljoenen wattenstaafjes komen namelijk jaarlijks in de oceanen terecht.  Ga daarom eens voor een biologisch afbreekbare variant. Ik heb sinds kort bamboe wattenstaafjes van Paper & Boo. Buiten het feit dat je milieubewust bezig bent, zijn ze ook nog eens veel fijner in gebruik dan de plastic variant. Ga voor die plastic vrije toilettas!  

bamboe wattenstaafjes

Nog even terug naar die tandenborstels die je om de 3 maanden vervangt (Dit geldt natuurlijk ook voor opzetborstels). Ook deze helpen mee aan het bouwen van de plasticsoep.  Het is daarom veel beter om te gaan voor een bamboe tandenborstel

bamboe tandenborstel

Tip 2: shampoo bars zijn de trend van 2020

Ik hoorde het laatst nog op de radio: shampoo bars zijn de trend van 2020. Er zijn shampoo bars voor allerlei typen haar. Zo heb ik bijvoorbeeld een Kokos shampoo bar en een Kokos conditioner bar. Ik hou van de geur van kokos en daarnaast zijn deze bars perfect voor geverfd haar. Ik kan ze ook nog eens gebruiken voor Jake en Jackie want hij is ook geschikt voor kinderen. Wist je dat een shampoo bar goed is voor 80 wasbeurten. Dat is ongeveer vergelijkbaar met 3 flacons van 250 ml! 

shampoo bars

Tip 3: Wassen in plaats van weggooien

Elke dag haal je weer je make-up af.  Zonder dat je het daadwerkelijk heel bewust door hebt gaan er dus ook elke dag 1 of 2 wattenschijfjes de prullenbak in. Zo’n pak met 100 wattenschijfjes kost ook niet veel dus waarom zou je dat laten? Nou, om die enorme berg afval dus!!! En wat dacht je van het produceren, vervoer naar jouw winkel etc?! Ik heb nu dus ook de wasbare wattenschijfjes van Paper & Boo. Je gebruikt ze,  doet ze vervolgens in het meegeleverde waszakje, laat ze meedraaien in de wasmachine en je kunt ze gewoon nog eens gebruiken. Ik heb een set van 12 zachte pads en 4 scrub pads (die laatste zijn heel handig voor waterproof make-up). Ook wederom een echte aanrader!!

milieuvriendelijke badkamer

Enkele voor de hand liggende tips 

Natuurlijk zijn er ook genoeg tips die je vast en zeker al eens gelezen hebt.  Douche bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten, gebruik je handdoek niet eenmalig (iets dat ik vaak nog vergeet want ik doe zelfs slechts 1x met mijn haar handdoek, foei!) en ga vooral niet te vaak in bad. Hoewel je deze vaker gehoord hebt,  zijn ze niet minder waar. Probeer in ieder geval bewust te worden van hoelang je doucht. Zet bijvoorbeeld eens een stopwatch aan. Elke maand een minuut korter is ook al een verbetering!  

Heb je ook al de blog gelezen over een duurzame slaapkamer?