De slaapkamer is een van de belangrijkste vertrekken in je huis. Goed slapen is een eerste voorwaarde voor je welzijn en je functioneren. Een onrustige slaapkamer draagt niet bij aan een goede nachtrust. De meeste mensen willen dat hun slaapkamer licht is, maar ‘s nachts verduisterd. Een lichte slaapkamer straalt immers frisheid uit en maakt de ruimte voor je gevoel groter. Maar hoe creëer je een lichte slaapkamer? Dit artikel vertelt je waar je op moet letten als je een lichte slaapkamer wilt ontwerpen.
Lichte kleuren
Lichte ruimtes lijken groter. Dat is een algemeen geaccepteerd feit. Iedereen geeft de voorkeur aan een ruime kamer boven een kleine. Lichte kleuren weerkaatsen het binnenvallende licht en dat maakt je slaapkamer optisch groter. Dit in tegenstelling tot donkere kleuren. Die weerkaatsen minder licht en geven eerder een benauwend gevoel. Als je op zoek gaat naar mogelijkheden om je interieur zo licht mogelijk te doen ogen, kies je voor zoveel mogelijk lichte elementen. De lichte kleur hoeft niet perse stralend wit te zijn. De slaapkamer helemaal in één tint wit maken is niet echt sfeervol. Een kledingkast mag best van gebroken wit zijn of zandkleurig. Wel biedt een kledingkast een buitenkansje. Een spiegel op de deur is een handige hulp bij het aankleden, maar creëert ook ruimtelijkheid. Twee vliegen in één klap. Hopen dat het glas er niet van breekt…
Contrastkleur
Lichte elementen worden beduidend lichter wanneer je er een contrastkleur tegenover zet. Dit komt door de werking van onze ogen. Die zijn namelijk gemaakt om contrastkleuren te onderscheiden. Van contrast gaan de pupillen verder open waardoor er meer licht binnenkomt. Wil je je slaapkamer zo licht mogelijk maken, dan heb je de keuze tussen stralend wit en het gebruiken van contrast. In de meeste huishoudens is de eerste optie niet haalbaar. Het werken met contrastkleuren dient zich daardoor al snel aan. Het is niet aan te raden voor het scherpste contrast denkbaar te kiezen. Het is beter om een compromiskleur te nemen. Taupe is hiervan een goed voorbeeld. Een grijstint doet het ook goed. Met goed daglicht en/of kunstlicht draagt een contrastkleur op de muur zeker bij aan het optisch groter maken van je slaapkamer.
Hoog plafond
Voor het plafond geldt een duidelijke vuistregel. Houd je plafond zo hoog mogelijk. Licht is ruimte maar ruimte is ook licht! Het creëren van een verlaagd plafond heeft natuurlijk zijn voordelen. Je kunt er sfeerverlichting in kwijt en het brengt een zeker gevoel van geborgenheid. Maar als je streeft naar een lichte slaapkamer, is een verlaagd plafond af te raden. Een hoog plafond zorgt ervoor dat de ruimte als het
ware wordt opengetrokken. Uiteraard kun je niet altijd een hoog plafond creëren in je slaapkamer. Je hebt nu eenmaal te maken met de beperkingen van de constructie van je woning. Als je niet hoger kunt dan een meter of tweeënhalf, zorg er dan in ieder geval voor dat het plafond zo licht mogelijk is. Kies niet voor hanglampen maar voor spots in het plafond, het liefst met contrasterende randen.
Extra daglicht
Ga voor extra daglicht waar je de mogelijkheid hebt. Is er bijvoorbeeld ruimte en budget voor een dakraam of een dakkapel, aarzel dan geen moment. Voor de venster hang je rolgordijnen. Overdag rol je ze in hun hoogste stand op, zodat de lichtinval optimaal is. Ga je naar bed, laat je ze logischerwijs naar beneden. Rolgordijnen hebben als voordeel dat ze nauwelijks licht doorlaten. Laat bij voorkeur het rolgordijn op maat maken. Ze verduisteren je slaapkamer als je naar bed wilt gaan en buiten is het nog licht. Bijvoorbeeld in de zomer of wanneer er een straatlantaarn voor je slaapkamer staat geposteerd. De ultieme duisternis bereik je door rolgordijnen met zijgeleiding te monteren. Daarmee ban je alle licht uit je slaapkamer.
Uitgekiende verlichting
Een uitgekiend lichtplan voor een lichte slaapkamer houd rekening met zowel functionaliteit als met sfeer. Als je het grondig wilt aanpakken, maak je een plattegrond waarop je de lichtpunten markeert. Je deelt de slaapkamerlicht in drie delen in: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Het helpt natuurlijk als je voor de plafondspots een dimmer hebt gemonteerd. Je wilt immers verschillende sferen kunnen creëren als je in de slaapkamer bent. In bed een boek lezen vraagt ander licht dan gezellig met elkaar een kopje koffie drinken. De basisverlichting is meestal één lichtpunt. Dat is vaak een plafonnière of een driedelige spot. Om de basisverlichting heen, bouw je het lichtplan. Probeer je de situaties voor te stellen die zich voordoen in jouw slaapkamer.
Nou, in de hoop dat je zo een eind in de goede richting geholpen bent, sluiten we dit artikel af. Er is uiteraard nog heel wat meer te vertellen over het ontwerpen van een lichte slaapkamer. Maar de basis heb je te pakken nu je dit artikel hebt gelezen. Succes met je design!