Helaas verloopt 2020 bij heel veel mensen niet helemaal volgens plan. Die grote reis van dit jaar, moet nog even wachten. Ik deel daarom op mijn blog goede ideeën om je vakantiegeld toch nuttig te besteden. Investeer het dit jaar in je huis: laat een dakkapel plaatsen! 

Dakkapel plaatsen

Wellicht heb je het al eens overwogen om een dakkapel te (laten) plaatsen. Een dakkapel geeft je zolder meer licht en ruimte. Hierdoor kun je een extra kamer creëren. Ik deel in deze blog alles wat je moet weten wanneer je een dakkapel wilt laten plaatsen. Wat kost een dakkapel bijvoorbeeld? Heb je een vergunning nodig? Allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden. Maar laten we beginnen bij het begin: welke opties voor dakkapellen heb je? 

dakkapel plaatsen

Soorten dakkapellen

De mogelijkheden bij dakkapellen zijn oneindig. Zo begint het natuurlijk bij de vorm en grootte van je dakkapel. Daarnaast moet je kiezen voor het materiaal van de dakkapel. Zo kun je kiezen voor een houten dakkapel. Houd hierbij wel rekening met het feit dat hout meer onderhoud met zich mee brengt. Om de zoveel jaar moet het hout natuurlijk geverfd worden. Kies je liever voor onderhoudsvrij, dan kun je beter een kunststof dakkapel laten plaatsen. Een kunststof dakkapel past perfect bij een modern huis. Heb je liever niet al te veel onderhoud maar zoek je wel naar een karakteristieke look omdat dat beter past bij je exterieur? Kies dan voor een kunststof dakkapel met een houtlook. 

Daarnaast kun je kiezen uit allerlei vormen. Zo kun je kiezen voor een dakkapel met een plat dak of juist een met een schuin dak. Wil je extra veel ruimte creëren op zolder dan kun je ook kiezen voor een dakkapel met eenzijdig verhoogde nok. Kortom, ga eens goed oriënteren welke mogelijkheden je allemaal hebt. Kijk op BM-Daktechniek.nl voor een duidelijke uitleg van de verschillende soorten.

dakkapellen

“Natuurlijk heb je geen zin in een verbouwing van een aantal weken. Ik heb daarom goed nieuws! Een dakkapel laten plaatsen is in slechts 1 dag gedaan”. 

Heb ik een vergunning nodig?

Zoals je weet kun je niet zomaar alles verbouwen aan je woning. Voor sommige zaken heb je een vergunning nodig. Dit kan ook zo zijn voor een dakkapel. Wanneer hij voldoet aan een aantal maten, heb je geen vergunning nodig. Deze maten zijn: 

  • hoogte van de dakkapel moet kleiner of gelijk zijn aan 1,75m
  • aan de zijkanten van de dakkapel moet minimaal 0,5m dak overblijven 
  • boven de dakkapel moet een ruimte van minimaal 0,5m overblijven richting de nok van het dak 
  • de ruimte onder de dakkapel moet minimaal 0,5m zijn en maximaal 1m

Je kunt voor de zekerheid altijd een vergunningcheck doen.

Wat kost een dakkapel plaatsen? 

Hoeveel de exacte kosten zijn voor het plaatsen van een dakkapel, is natuurlijk afhankelijk van verschillende zaken. Hoe groot wil je de dakkapel? Van welk materiaal wil je de dakkapel? Gemiddeld kun je rekening houden met een prijs van circa 5000,- 

Een goede investering voor 2020 nietwaar? Of kies je liever voor één van deze investeringen:

Tuin betegelen? Lees deze 6 tips!
Een gashaard kopen heeft vele voordelen!
Je gevel zelf verven: het stappenplan!

Fotocredits: @by.es.trella