Wellicht hebben jullie laatst op tv ook het programma “tiny house battle” gekeken. Het programma is enorm populair en dat is niet zo vreemd, want kleiner worden is een steeds grotere wens van veel mensen. Er zijn alleen vrij veel regels omtrent kleiner wonen. Want permanent wonen in een chalet bijvoorbeeld, maar dat? Daar geven we in dit artikel samen met www.lacet.nl antwoord op!
Permanent wonen in een chalet, mag dat?
Voordat we antwoord geven op die vraag, gaan we eerst dieper in op de wens om kleiner te wonen. Waarom willen we dat ineens massaal? Dit antwoord kan natuurlijk voor iedereen verschillen, maar de vaak genoemde redenen zijn;
- We willen ontspullen. Marie kondo is populair en we willen zelf ook graag minder spullen in huis, maar waarom zou je jouw spullen weg doen als je er toch genoeg ruimte voor hebt? Hoe meer ruimte we hebben, des te meer we aanschaffen en bewaren. Minder spullen om je heen zorgt voor meer rust in je hoofd en dat kunnen we allemaal wel gebruiken in deze drukke samenleving.
- We willen duurzamer leven. De gasprijzen stijgen de pan uit en veel mensen willen ook een steentje bijdragen aan het oplossen van de klimaatproblemen. Wanneer je een groter huis hebt, heb je ook automatisch meer gas en energie nodig. Er zijn nou eenmaal meer ruimtes te verlichten en verwarmen. Een klein huis is daarom een stuk duurzamer.
- Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen en daardoor hebben veel jonge mensen, mensen die alleen zijn of mensen met weinig spaargeld vaak moeite om een hypotheek te krijgen die hoog genoeg is. Chalets is tiny houses zijn een stuk goedkoper en daardoor een stuk toegankelijker voor iedereen!
Regels omtrent chalets
Genoeg redenen om dus te kiezen voor een chalet of tiny house, maar zoals gezegd zijn er enorm veel regels waar je je aan moet houden. Het belangrijkste is dat je eigenlijk niet permanent mag wonen in een chalet, wanneer deze staat op een vakantiepark. Dit heeft te maken met het bestemmingsplan van die grond. Op gehuurde grond of privé terrein mag het wel. Om zeker te weten wat het bestemmingsplan van de grond is, kun je dit het beste even navragen bij de gemeente.
Wanneer je bedenkt dat je gemiddeld 250 euro betaald per m2 (wanneer je niet zoveel m2 afneemt) en een tiny house maximaal 50 m2 mag zijn, kost de grond in dat geval slechts 12.500 euro. Met een chalet of tiny house, die gemiddeld zo’n 40.000 euro kost, heb je dus een woning voor nog geen 52.500 euro. Best interessant toch?