Op Instagram deelde ik een tijdje terug al mijn enorme verzameling orchideeën in huis. Orchideeën verzorgen leek mij nogal lastig, maar met de tips van oma komt het helemaal goed. Ik dacht wellicht hebben jullie ook wat struggles met orchideeën in huis, dus deel ik deze tips van mijn oma graag met jullie! 

Orchideeën in huis

Laat ik beginnen te vertellen dat er enorm veel verschillende orchideeën bestaan. Zo heb je de meest gangbare variant (de Orchidee Phalaenopsis), maar ook de little lady en de kolibrie. Deze laatste is wel mijn persoonlijke favoriet. Ik zelf heb alleen witte, maar ze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Ook is het heel tof om een bonte verzameling te maken van meerdere kleuren bij elkaar. Hoe je de orchideeën vervolgens moet verzorgen, is bij alle soorten gelijk. 

Orchideeën verzorgen

Eigenlijk is het verzorgen van orchideeën helemaal niet zo moeilijk. Je kunt wellicht schrikken als je orchidee na 6 weken al zijn bloemen verliest, maar bij de meeste varianten is dit juist heel normaal en heb je niets verkeerd gedaan. De Orchidee Phalaenopsis is de meest populaire in Nederland. Dit komt omdat deze een langere bloeitijd heeft die wel 6 maanden kan zijn. Door een goede verzorging en het juist snoeien van je orchidee kun je er jaar op jaar enorm veel plezier van hebben. 

Tip 1: Water geven

Inmiddels wel bekend bij veel mensen, maar een orchidee heeft niet veel water nodig.Geef hem elke 7 tot 10 dagen een scheutje water. Het liefste in de ochtend. Dompel hem even onder in het water. Wist je trouwens dat er ook speciale Orchideeën voeding te koop is? Ik heb bijvoorbeeld een vloeistof van Pokon die je bij het water kunt voegen en ik heb een spray die ervoor zorgt dat de bladeren mooi blijven. 

Tip 2: Standplaats

Heeft je orchidee een doffe kleur? Grote kans dat hij op een te lichte plek in huis staat. Ook moet je hem niet plaatsen bij een deur (in de tocht) of dichtbij de verwarming. Op alle andere plaatsen kun je hem prima zetten. Een orchidee is niet zo veeleisend. 

Tip 3: Snoeien

Dan komt de uitdaging. Je orchidee is uitgebloeid en nu kun je hem gaan snoeien. Je knipt de takken gewoon af net boven het derde oog. Gebruik hiervoor een scherp mes. De plant zal dan sneller herstellen. Plaats hem vervolgens op een koudere plek. Ik heb ze bijvoorbeeld in de werkkamer gezet. Hier is het kouder dan in de woonkamer. Nu heb je alleen nog een groot portie geduld nodig en voor je het weet heb je weer nieuwe knoppen! 

Wat vinden jullie van orchideeën en heb jij nog een gouden tip? 

Lees ook eens: Rubberplant verzorgen: Tips en tricks!