Inmiddels hebben we nu zo’n 4 jaar onze terrasoverkapping en ik ben er nog elke dag blij mee. Toch willen wij er nog een aantal dingen aan veranderen om hem helemaal naar onze zin te maken. Ik neem je mee in het proces, te beginnen bij: het plan!

Wat is nu precies wat?

Er is nogal wat verwarring over de verschillende termen. Wat is nu precies een terrasoverkapping en wanneer behoort het tot de veranda’s? Ik neem je daarom kort even mee  in de uitleg van de verschillende termen zodat je precies weet waar ik het over heb:

  • Terrasoverkapping: Een houten of aluminium geraamte met een dak erbovenop.
  • Tuinkamer: Een veranda waarbij de zijwanden en voorwand dicht worden gemaakt.
  • Serre: Een serre en een tuinkamer worden nog weleens door elkaar gehaald. Een serre is echter een ruimte in huis (en daarmee ook geïsoleerd).
  • Veranda: Een terrasoverkapping inclusief zijwand(en).

Hoewel wij gekozen hebben voor een terrasoverkapping, is een tuinkamer ook wel echt een goede optie. Je kunt door middel van glasschuifwanden uit de wind zitten. Daarbij kun je ‘s avonds ook wat langer buiten zitten want je kunt de tuinkamer gewoon sluiten. Kijk eens op Verasol.nl voor de veranda’s en tuinkamers!

Onze terrasoverkapping

Zoals gezegd willen we nog een aantal punten veranderen aan onze terrasoverkapping maar voordat ik daarmee begin, neem ik jullie even mee naar de huidige status. Onze terrasoverkapping is gemaakt over de gehele breedte van het huis. Dit is 6 meter breed. Genoeg ruimte dus voor een loungeset en een hoge tuinset.

We hebben er destijds meteen led lampjes in laten zetten. Daarbij moet ik meteen zeggen dat we al vanaf het begin de afstandsbediening kwijt zijn. Niet erg handig. Ook hebben we er een heater onder geplaatst. Dit is een infraroodheater wat betekent dat de omgeving wordt opgewarmd en je de warmte niet direct van het apparaat voelt komen. Echt een aanrader! Wanneer het ‘s avonds afkoelt (en dat gebeurt nogal eens in Nederland) dan blijven wij gewoon nog wat langer buiten zitten.  

overkapping

Plannen met onze terrasoverkapping

Dan zijn we aangekomen bij onze plannen. Terwijl ik deze blog schrijf komen er steeds meer wensen bij. Een aantal punten willen we echter op korte termijn oppakken en anderen zijn voor de lange termijn wanneer we een financiële meevaller hebben. Hieronder een opsomming van alle punten:

  • Zijkanten dichtmaken
  • Afstandsbediening voor de led lampen kopen of vinden
  • Vaste haard maken
  • Buitenkeuken maken
  • Vervangen van het dak van polycarbonaat naar glas
  • Zonnewering aanbrengen

Al vanaf het begin willen we de zijkanten dichtmaken. Het gedeelte tussen de schutting en de overkapping. Eerst wilden we hiervoor ook glas gebruiken, maar een huis in onze buurt heeft gekozen voor een dichte antraciet variant die ons ook erg aanspreekt. Hopelijk kunnen we dat deze zomer realiseren.

terrasoverkapping

Verder wilde ik graag een glazen dak. Echter was er iets misgegaan in de communicatie met de leverancier waardoor we alsnog een polycarbonaat dak kregen. Mijn fout maar wel een echte tegenvaller. Ooit wil ik dus een glazen dak. Mijn oom is glazenzetter dus die kan het wellicht maken. Ik denk dat we dan ook veel meer licht in huis krijgen.

Wanneer we een glazen dak hebben, zullen we ook moeten nadenken over zonwering. Het wordt nu af en toe al echt warm in de zomer onder de overkapping. Met glas zal dit effect alleen maar versterkt worden.

Tevens zou ik graag een vaste haard maken onder de terrasoverkapping. Ik zag het voorbeeld bij @at_angies_place en ben er helemaal verliefd op. Nu volstaat de losse haard nog prima. Ook ben ik jaloers op haar buitenkeuken. Ook deze staat dus op de planning om te maken.

Maar nu ga ik op zoek naar de afstandsbediening van de LED lampjes!
Lezen jullie ondertussen deze andere blogs?
Schutting kiezen: Waar ga jij voor?
Je schuur vergroten voor meer ruimte
Op vakantie in eigen tuin!

Fotocredits: @homefreak.nl, Verasol.nl