Eerder schreef ik al een blog over hoe je jouw donkere huis lichter kunt laten lijken. Hierin geef ik handige tips. Wil je het licht nou niet “faken” maar wil je daadwerkelijk meer licht in huis dan neem ik in deze blog graag even met je de mogelijkheden door!

Meer licht in huis

Wie wil er nou eigenlijk niet meer licht in huis? Door meer licht in huis lijkt je huis groter en natuurlijk hoef ik ook niet uit te leggen wat licht doet met je stemming en gezondheid. Helaas is het weer in Nederland niet het hele jaar door zonnig dus zeker in de wintermaanden kan je interieur vast en zeker wel wat meer licht gebruiken. Er zijn vele mogelijkheden om meer licht in je interieur te krijgen, maar ik neem je alvast mee met de volgende 3 opties: een lichtkoepel, een light tube en een lichtstraat!

Lichtkoepel

De eerste mogelijkheid die ik wil delen is een lichtkoepel. Dit is een veelgebruikte manier om meer licht in huis te krijgen en waarschijnlijk kent iedereen deze optie wel. Toch heb je keuze uit veel verschillende lichtkoepels. Zo kun je kiezen voor een klassieke lichtkoepel (licht gebogen en daarom een beetje een bolletje) of ga voor een vlakke lichtkoepel. Deze laatste heeft een moderne uitstraling.

lichtkoepel
lichtkoepels

Light tube

Een light tube is een stuk minder bekend. Een light tube (ookwel daglichtbuis genoemd) transporteert het licht van buiten naar een ruimte in huis naar keuze. De tube kan dus ook schuin boven de gewenste lichtplek gemaakt worden. Dit gebeurt met een spiegelend oppervlakte. Ideaal dus voor plekken met weinig daglicht zoals een trappenhuis, badkamer, toilet, kelder of een donkere hoek in de woonkamer.

Voordelen van een light tube zijn:
– Grote lichtopbrengst met relatief kleine diameter
– Behoud van privacy doordat er geen inkijk ontstaat
– Duurzame keuze (een tube kan tot wel 25 jaar meegaan)

Lichtstraat

Tot slot nog mijn persoonlijke favoriet: de lichtstraat. Dit is een framewerk met meerdere ramen die vaak wordt toegepast in een serre of een uitbouw. Hij laat enorm veel licht door waardoor je woonkamer ook meteen een stuk groter lijkt. Zelf overweeg ik ook deze toe te passen in onze uitbouw. Ons huis is ruim 12,5 meter diep en aan de voorkant hebben we slechts een klein raam. Aan de achterkant hebben we een overkapping met melkglas waardoor er best veel licht wegvalt. Vooral in het midden van ons huis kan het (zeker in de winter) erg donker worden.

meer licht in huis
lichtstraatHebben jullie deze andere blogs ook al gelezen over natuurlijk licht in huis?
De oplossing voor weinig licht in je interieur
Lichtpunten verplaatsen? Niet meer nodig!
Heb jij een “gezond interieur”?

Fotocredits: @whisperingbold @suus_regelt