Inmiddels woon ik al 7 jaar in ons huis en ben nog steeds best tevreden. Iets wat ik echter al vanaf dag 1 minder vind is dat er meer lichtinval had mogen zijn. Ik deed daarom even onderzoek hoe je weinig licht in je interieur kunt oplossen.

Weinig licht in je interieur

Zoals gezegd hebben wij niet enorm veel lichtinval in huis. Het is niet extreem donker hoor, maar het mag van mij wel nog lichter zijn. Door onze uitbouw in ons huis 12,5 meter diep. Hierdoor komt het licht van de voorzijde van het huis en het licht van de achterzijde niet echt samen waardoor het toch een donkerder idee geeft. Ook hebben we op de bovenverdieping `vierkante` ramen waardoor de lichtinval beperkt is. Maar goed genoeg geklaag vanuit mijn kant… tijd voor een oplossing:

Raamdecoratie

Het meeste licht behoud je natuurlijk wanneer je geen raamdecoratie toepast in je interieur maar echt stijlvol is het natuurlijk niet. Ik schreef al eerder een blog over de verschillende soorten raamdecoratie waarbij ik al research deed over de voor- en nadelen van elk type raamdecoratie. Wij hadden voorheen witte inbetween vouwgordijnen. Deze lieten veel licht binnen en waren eigenlijk dus ideaal voor onze donkere woning. Toch zijn we laatst overgestapt op zwarte houten jaloezieën. Hierdoor hebben we wel iets minder licht in huis maar het effect is gelukkig wel een stuk minder dan ik op voorhand had verwacht. Doordat je jaloezieën kunt draaien kun je het licht heel goed “sturen”. Juist door deze net wat naar beneden te laten wijzen creëer ik daarmee opties meer licht.

Weerspiegeling

Heb je weinig lichtinval in je interieur dan moet je het beetje licht dat binnenkomt optimaal benutten. Door het gebruik van weerspiegeling krijg je dubbel zoveel licht in huis. Je kunt hierbij denken aan spiegels maar ook door het gebruiken van lichte kleuren. Een witte vloer heeft bijvoorbeeld een positief effect en weerkaatst het licht op bijvoorbeeld je muren.

witte vloer

Fake it and make it

Heb je nou simpelweg geen mogelijkheid om meer licht in huis te creëren dan moet je het gewoon faken. Met een led paneel kun je net doen alsof je natuurlijk lichtinval hebt in je interieur. Niet alleen praktisch maar daardoor ook nog eens super mooi. Denk bijvoorbeeld eens aan ruimtes die vaak weinig licht hebben zoals de badkamer. Bij led panelen wordt er vaak gedacht aan een koel en vaak zakelijk uiterlijk. Als je het combineert met een panelenplafond dan is dit effect er ook wel degelijk maar wanneer je hem combineert in een mooi stijlvol interieur met strakke wanden en plafonds dan kan het juist zorgen voor een moderne touch in je interieur. Daarnaast is een led paneel natuurlijk ook gewoon heel handig in kelders, garages en donkere hallen.

Jaloersmakende inspiratie

Natuurlijk kun je ook altijd nog verhuizen. Toen ik de volgende foto’s tegenkwam op Instagram werd ik wel aardig jaloers:

weinig licht in huis

Fotocredits: @binnen.bij.buitenhuis @popsugarhome