Hoe gezond is je interieur nu eigenlijk? Oké dat klinkt misschien een beetje als een vage vraag maar je interieur kan daadwerkelijk effect hebben op jouw gezondheid. Zeker even de moeite waard dus om naar deze tips te kijken en maak een gezond interieur!

Natuurlijk licht

Iedereen weet dat licht een positief effect heeft op je gezondheid en stemming. Ik schreef al eens eerder een blog over het creëren van meer licht in huis. Dit kan dus al super eenvoudig met een aantal stappen. Reflecteer bijvoorbeeld zoveel mogelijk licht. Door veel licht naar binnen te laten komen stimuleer je ook je dag-en-nachtritme in je hersenen. Hierdoor slaap je dus uiteindelijk beter ’s nachts. En ik hoef je niet uit te leggen hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je gezondheid!

Bewegen in huis

We zitten tegenwoordig veel te veel op dagelijkse basis. Na een lange dag op kantoor komen we thuis, koken we even een snelle maaltijd en gaan we het liefst nog even bingewatchen met Netflix onderuit gezakt op de bank. Ik zeg je eerlijk, zo zien er voor mij de meeste dagen uit. Toch weet iedereen dat al dat zitten helemaal niet gezond voor ons is. Zorg er daarom voor dat je interieur beweegproof is. Hoe je dit kunt doen? Zorg dat je het jezelf niet te gemakkelijk maakt. Zet je salontafel wat verder van de bank zodat je echt in beweging moet komen om je drankje te pakken. Probeer ook zoveel mogelijk “sta-hoekjes” te creëren. Wij hebben bijvoorbeeld een bargedeelte aan de keuken waardoor je daar nogal eens gaat staan kletsen als iemand anders aan het koken is. En vergeet natuurlijk ook niet de kinderkamer beweegproof te maken! Ga voor een tof klimrek of wobbelboard!

kinderkamer gym

Laat een luchtonderzoek doen

Misschien nog wel een van de belangrijkste factoren van een gezond interieur is de luchtkwaliteit. Deze moet natuurlijk optimaal zijn. Wist je dat er allerlei gevaarlijke stoffen op de loer liggen waarvan je niet eens merkt dat ze er kunnen zijn. Maar soms kun je gevaarlijke stoffen wel herkennen. Denk bijvoorbeeld aan Waterstof sulfide die je kunt herkennen aan een rotte eierlucht. Mocht je het idee hebben dat je luchtkwaliteit niet optimaal is laat dan eens een luchtonderzoek doen. Vergeet ook de werking van luchtzuiverende planten niet en vergeet natuurlijk ook niet goed te ventileren!

Ontspullen

Is het een hype van de laatste tijd? Misschien wel maar dat “ontspullen” veel positieve invloed kan hebben op je mindset is een feit. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Stress is één van de belangrijkste oorzaken voor tal van gezondheidsklachten in Nederland. Met de drukke banen en drukke leventjes van ons tegenwoordig is stress soms niet te vermijden. Het is daarom belangrijk dat wanneer je thuis komt je jouw hoofd helemaal leeg kunt maken. In een rommelig huis lukt dit natuurlijk niet. Ruim daarom zoveel mogelijk spullen op. Je kunt hiervoor allerlei methodes gebruiken (Marie Kondo etc) maar doe het vooral op je eigen manier. Mik spullen die je niet of nauwelijks gebruikt gewoon weg!

gezond interieur


Fotocredits: @_sveasophia_ @vanessacamille