We hoeven niemand te vertellen dat het voor vrijwel iedereen belangrijk is om te besparen op je gasverbruik deze winter. De kosten rijzen de pan uit en daarnaast is het natuurlijk ook een goede zaak om je verbruik te verminderen om een klein beetje te helpen bij het klimaatprobleem. Of je dus wilt, of genoodzaakt bent… deze winter zal draaien om besparen. Voordat je jouw verwarming op standje noordpool zet en jezelf warm houdt met een kleedje en een kruikje op de bank, is het wellicht ook verstandig even te kijken naar de mogelijkheden om je huis beter te isoleren. Er wordt vaak gedacht aan dakisolatie, maar wellicht is vloerisolatie nog wel een betere keuze. Koude voeten betekent namelijk vaak kou over je hele lijf. Maar wat moet je nu precies weten als je jouw vloer wilt isoleren? En is een vloer isoleren in elk huis mogelijk? Wij beantwoorden deze vragen.
Vloer isoleren
Heb je weleens gekeken in hoeverre jouw vloer geïsoleerd is? Er zijn veel huishoudens die vloerverwarming hebben laten aanleggen, maar eigenlijk niet eerst hun vloer hebben laten isoleren. Zonde, want zo gaat er veel warmte verloren richting de bodem of je kruipruimte. Om je meteen enthousiast te maken over vloerisolatie: in een gemiddelde hoekwoning bespaar je zo’n 260 m3 gas per jaar met isolatie tegen de onderkant van de vloer. Pak daar even de huidige kosten per m3 gas bij en reken uit hoeveel dit op jaarbasis voor jou kan schelen. Zeker wanneer je je bedenkt dat je ook subsidie kunt krijgen over de gemaakte kosten.
Je kruipruimte isoleren
De grootste besparing krijg je wanneer je een kruipruimte hebt. Die kruipruimte moet minimaal 35 cm hoog zijn en een ingang hebben. Ze kunnen dan namelijk onder de vloer kruipen om het isolatiemateriaal vast te maken. Je kunt heel gemakkelijk zelf je kruipruimte inspecteren om te zien of er al isolatiemateriaal is gebruikt. Zo niet, dan biedt dit natuurlijk mogelijkheden. Ook moet je even goed kijken naar de staat van je kruipruimte. Heb je bijvoorbeeld een schimmel kruipruimte? Dit kan uiteraard voorkomen omdat een slecht geïsoleerde kruipruimte vaak vochtig is. Je bent natuurlijk niet vaak te vinden in je kruipruimte en daardoor kan het zomaar zijn dat je die zwarte schimmel simpelweg nooit gezien hebt. Wees blij als je – bij het isoleren van je vloer – de schimmel in je kruipruimte ontdekt, want deze schimmels kunnen uiteindelijk je fundering aantasten en kunnen ook doorslaan naar andere ruimtes, zoals je woonkamer. Dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. Hopelijk vind je echter helemaal geen schimmel in je kruipruimte en kun je direct beginnen met het isoleren van je vloer.
Waar moet je op letten?
Wanneer je jouw vloer gaat isoleren, moet je letten op de Rc-waarde. Dit is de isolatiewaarde van je vloer plus het isolatiemateriaal. Voor een goede isolatiewaarde wordt, door het Milieu Centraal, een minimale Rc-waarde van 3,5 geadviseerd. Dit kan met meerder isolatiematerialen. Bijvoorbeeld glaswol of thermokussens. De benodigde dikte heeft dan effect op de Rc-waarde. Zorg er wel voor dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet blokkeert, anders kunnen er wederom vochtproblemen ontstaan. Een andere tip: Vloerisolatie kun je het beste laten aanbrengen door een vakkundig bedrijf. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen, maar wil je kiezen voor echte kwaliteit, dan kun je het beter laten doen. Op Wij-isoleren.nl vind je bedrijven die werken volgens de beste kwaliteitsregeling.