We kunnen natuurlijk niet allemaal in een grote villa wonen met een tuin ter grootte van een voetbalveld. Sterker nog: dat willen we niet eens. Kleiner wonen is meer in trek dan ooit tevoren. De vraag is echter: hoe richt je een kleine woning in zonder dat je inlevert op woongenot en comfort? Wij geven 3 handige tips waar je wellicht nog niet eerder aan gedacht hebt.

Kleine woning

Er zijn natuurlijke tips waar je vast al van gehoord hebt. Zo moet je kiezen voor lichte kleuren, probeer je de verticale ruimte van je woning zo goed mogelijk te benutten (kies bijvoorbeeld voor hoge kasten) en moet je jouw huis opgeruimd houden, zodat het ruimer oogt. Toch zijn er nog een aantal andere tips waar je wellicht nog niet aan gedacht hebt;

Multifunctionele Meubels

Wanneer je een kleine woning hebt, betekent dat niet dat je minder meubels nodig hebt. Je zult immers nog steeds een bed nodig hebben, een tafel om aan te eten en opslagruimte als een kast. Je kunt deze meubels echter wel combineren. Kies voor multifunctionele meubels. Deze slimme oplossingen maximaliseren de functionaliteit van je ruimte zonder concessies te doen aan stijl. Kies bijvoorbeeld voor een kast op maat. Bestel deze kasten op maat in Den Haag. Laat een kast maken die opbergruimte biedt, maar tevens een andere functie inneemt (zoals de functie van trap of eettafel).

multifunctionele meubels

Creëer aparte ruimtes

Hoewel je natuurlijk niet wilt dat je kleine woning nog kleiner oogt, is het wel aan te bevelen ruimtes te maken aan de hand van functies. Je wilt namelijk niet slapen in de ruimte waar je ook aan het koken bent. Door het gebruik van glazen afscheidingen of deuren, behoud je toch het ruimtelijke gevoel, maar zorg je er wel voor dat je woning ingedeeld is in verschillende functionele ruimtes. Heb je een kleiner budget? Kies dan voor “visuele afscheiding”. Gebruik tapijten, verlichting en meubelopstellingen om duidelijk onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld een woonkamer, eetruimte en werkruimte, zelfs als ze allemaal binnen dezelfde kamer zijn.

kleine woning inrichten

Leef minimalistisch

Als je kleiner woont, dien je ook je leefstijl daarop aan te passen. Minder plek betekent ook dat je goed en slim met de beschikbare ruimte om moet gaan. Leef daarom minimalistisch. Beschik je al over veel spullen? Verdiep je dan eens in de theorie van Marie Kondō. Zo kun je binnen no-time ontspullen. Minder spullen betekent ook meer rust in je hoofd. En daardoor kun je vervolgens weer makkelijker genieten van je mooie kleine woning.

Lees ook eens;
Een hoogslaper voor volwassenen? Waarom niet!
Capsule wardrobe, wat is het en hoe stel je hem samen?
Een strak en opgeruimd huis