Wie wil dat nou niet? Een strak en opgeruimd huis. Het onderhouden van een strak en opgeruimd huis kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën en tips die je kunnen helpen om dit gemakkelijker te maken. In dit artikel delen we deze strategieën en tips met je.
Opgeruimd huis
Een strak en opgeruimd huis biedt vele voordelen. Wanneer je iets nodig hebt, kun je het eenvoudig terugvinden. Je huis ziet er daarnaast altijd netjes uit, mocht er onverwacht bezoek komen. Daarnaast is het echt waar wat ze zeggen: een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Het geeft je rust en zorgt ervoor dat je echt kunt ontspannen als je thuis komt na een lange dag werken.
Minimaliseer bezittingen
Ga aan de slag met de Marie Kondo methode. Zij werd in 2015 uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Dat is niet voor niets. Haar methode zorgt ervoor dat mensen op een eenvoudige manier kunnen ontspullen. Hoe minder spullen je in huis hebt, des te minder hoef je ook op te ruimen. Bekijk regelmatig je spullen en besluit ze weg te doen, wanneer ze je niet echt “happy” maken. Doneer je spullen of verkoop ze.
Pleeg onderhoud aan je woning
Om er ook voor te zorgen dat je woning strak blijft, zorg je dat je eventueel onderhoud meteen aanpakt. Is er schade door bijvoorbeeld houtrot aan een kozijn, deur, je trap of je meubels, ga dan aan de slag met houtrotvuller. Ook scheuren in een muur pak je aan. Heb je een gat in je muur door een schroef of spijker die je nu niet meer gebruikt? Pak ook dan de muurvuller erbij. Deze kleine klusjes maken een enorm verschil in de uitstraling van je woning.
Dagelijkse routine
Creëer dagelijkse routines voor het opruimen van je huis. Een opgeruimd huis moet je niet creëren, maar houden. Door het telkens bij te houden, hoeft het niet enorm veel tijd te kosten. Neem elke avond bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten de tijd om door het huis te gaan en dingen op te ruimen.
Leer jezelf ook aan om dingen meteen op te ruimen na gebruik. Ga bijvoorbeeld tijdens het koken al aan de slag met de afwas van de pannen en het keukengerei dat je niet meer nodig hebt. Het kost meestal minder tijd om iets meteen terug te zetten dan om later alles tegelijk op te ruimen.
Maak een schoonmaakschema
Voor grotere schoonmaakklussen gebruik je een schoonmaakschema. Dit kan een uitgebreide planning zijn, maar ook een simpele bullet journal waarin je aankruist wanneer je voor het laatst iets hebt gedaan. Zo zie je in een duidelijk overzicht direct welke taken weer eens moeten worden opgepakt. Helemaal handig wanneer je met meerdere mensen in huis woont. Zo kan ieder zijn eigen taken op zich nemen.