Laatst kwam ik een fenomeen tegen wat ik persoonlijk nog niet kende: de capsule wardrobe. Ik raakte er echter zo door geïnspireerd, dat ik dit ook graag met jullie wil delen. Wat is het nou eigenlijk en hoe kun je deze het beste samenstellen? 

Capsule wardrobe

Allereerst: wat is het? Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen. Je schaft vóór een seizoen kleding aan. Precies genoeg voor het hele seizoen. Natuurlijk hoeft het niet allemaal nieuw te zijn. Je kunt ook een selectie maken uit je huidige kledingkast. Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items die 1 kwartaal in je kast hangen. Dit lijkt misschien veel, maar ben er van bewust dat dit items zijn en niet complete sets.Voorwaarde is wel dat deze items onderling goed te combineren zijn, waardoor je talloze unieke setjes kunt samenstellen. Vervolgens moet je het dit hele kwartaal met deze items doen. Je mag tussendoor geen nieuwe kledingstukken kopen. 

Waarom zou je dit doen?

Doordat je de items heel nauwkeurig overwogen hebt, zijn het stuk voor stuk je favoriete kledingstukken. Ga eens na hoeveel kledingstukken je nou eigenlijk daadwerkelijk op dagelijkse basis draagt? Je bespaart een hoop geld tussendoor en daarnaast is het natuurlijk veel beter voor het milieu als iedereen zijn kledingkast eens beperkte tot een kleine hoeveel kledingstukken. Daarnaast kies je natuurlijk voor kwalitatief betere kledingstukken. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je halverwege het kwartaal kledingstukken moet missen omdat deze al versleten zijn. Ook dat zorgt weer voor duurzamere keuzes. 

capsule wardrobe

Hoe stel je de perfecte capsule wardrobe samen?

In slechts 6 stappen kun je de perfecte capsule wardrobe samenstellen: 

Stap 1: Zorg voor een goede basis 

Die goede basis die ik bedoel is natuurlijk een goede garderobekast. Je weet dat je volgens deze methode geen gigantische kledingkast nodig hebt, maar om met de verschillende kledingstukken setjes te kunnen samenstellen is het wellicht handig om eens goed na te denken over de indeling van je kledingkast. Zorg dat je de verschillende soorten kledingstukken goed gescheiden hebt. Je kunt dan heel eenvoudig een item kiezen uit de verschillende soorten. 

Stap 2: Kies je stijl 

Natuurlijk moet je goed van te voren bedenken welke kledingstijl je wilt. Je kunt bijvoorbeeld online alvast kijken wat je leuk vind. Of kijk eens in wat magazines. Vervolgens maak je een moodboard. Dit kan natuurlijk online als fysiek met wat knip- en plakwerk. Wanneer je items gaat aanschaffen voor je capsule wardrobe kun je kijken of dit bij je stijl past en kun je gemakkelijker de overweging maken of dit echt een musthave is voor dit seizoen. 

capsule wardrobe samenstellen

Stap 3: Marie Kondo

Natuurlijk halen we Marie Kondo er ook nog even bij. Je moet namelijk ook dingen verwijderen uit je kledingkast om tot die 37 items te komen. Denk bij alles na: maakt dit mij echt gelukkig? Is het antwoord nee, dan mag het geen onderdeel uitmaken van je capsule wardrobe. 

Stap 4: Zorg dat je genoeg hebt van elk type

Natuurlijk wil je dadelijk niet 30 broeken in je kast hebben liggen en maar 6 truien en 1 paar schoenen. Je moet dus zorgen dat je de juiste balans vind. Ook moeten de items goed met elkaar te combineren zijn. Een richtlijn om aan te houden: 

• 6 paar schoenen
• 8 onderstuks (broeken, rokken)
• 19 bovenstuks (jassen, jurken, truien, vesten, blouses, tops, t-shirts)

kledingkast inrichten

Stap 5: Outfits samenstellen

Heb je vaak moeite om kledingstukken te combineren? Ga dan een dag alle combinaties aantrekken. Kijk wat leuk staat en wat niet. Wat leuk is zet je op de foto. Print deze uit (bijvoorbeeld op van die kekke polaroids) en hang deze aan de binnenkant van je kastdeur. Zo kun je heel eenvoudig kijken welke combinatie je die dag aan gaat trekken en welke er allemaal mogelijk zijn. 

Stap 6: Weg, weg en nog eens weg 

Natuurlijk ga je een hele hoop kleren weg doen. Dit zal in het begin misschien een beetje pijn doen, maar bedenk je dat dit echt meer voor- dan nadelen oplevert. Het is het waard! Om je een nog beter gevoel te geven bij het wegdoen van je kledingstukken, kun je ze natuurlijk aan een goed doel schenken. Je kunt ze natuurlijk ook verkopen via Vinted. Zo levert het je ook nog een leuk zakcentje op!