Zoals jullie inmiddels weten gingen wij begin dit jaar de woningmarkt op. We waren op zoek naar een groter huis en vooral een grotere tuin. Toen kreeg ik het jaren 30 woning virus. Ik werd echt verliefd op deze bouwstijl. Ik liep echter meteen tegen een paar dingen aan die ik graag met jullie wil delen!

Een jaren 30 woning kopen

Laat ik beginnen te vertellen waarom ik zo enthousiast was/ben over jaren 30 woningen. Natuurlijk HET KARAKTER! Het zit hem echt in de details. Mooie glas in lood ramen, een mooie oude houten vloer, kleine raampjes en “gekke” hoekjes in huis en vergeet vooral niet een te gekke oude vloer in de hal. Je wordt er spontaan verliefd op. Die roze bril waardoor je kijkt, moet je ook eventjes afzetten. Een jaren 30 woning kan vele gevaren met zich meebrengen.

Waar moet je rekening mee houden?

Een jaren 30 woning is oud. Oud is mooi, maar moet ook onderhouden worden. Veel van dat onderhoud kun je direct met je blote oog zien. Zijn de kozijnen bijvoorbeeld nog goed? Hoe zit het met het glas-in-lood werk etc. Toch zijn er ook een aantal dingen die je niet kunt zien. De verdiepingsvloer is vaak van hout. Wanneer hier bijvoorbeeld houtrot in zit, heb je kans dat de gehele verdiepingsvloer moet worden vervangen. Geen klein en goedkoop klusje dus. Ook het dak moet goed nagekeken worden. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring plaatsvinden. Na deze keuring ontvang je een bouwkundig rapport waarin exact kunt lezen wat er allemaal op korte en op lange termijn aan vervanging toe is. Zo kom je dus nooit voor verrassingen te staan. Ook kan je dit rapport gebruiken in je onderhandeling. Die kosten aan de keuring heb je dus snel weer terugverdiend!

Nog meer “nadelen”

Naast het feit dat het onderhoud aan een jaren 30 woning enorm groot en duur is, gaan er nog meer lasten omhoog. Vaak heeft een jaren 30 woningen een enorm laag energielabel. Waar we nu uitkomen op een energierekening van nog geen 70 euro, zal dat in een jaren 30 woning echt veel hoger zijn. Je verliest nou eenmaal enorm veel warmte. Dan moet je juist weer investeren in verduurzaming van je woning. Alle muren, de vloer en het dak isoleren en voorzetramen gebruiken voor je glas-in-lood ramen. Er is natuurlijk voor alles een oplossing, maar houd dus wel rekening met een flinke kostenpost.

Tussenweg

Toen we werden overboden op het jaren 30 huis van onze dromen, gingen we naar een jaren 50 woning kijken. Ik deed dit vooral eigenlijk om te laten zien aan Jim dat er voor mij echt geen andere woning naar wens was en ik echt 100% voor jaren 30 woningen wilde gaan. Toen we eenmaal de woning gingen bezichtigen, waren we op slag verliefd. Ook in “nieuwere” huizen kun je karakter vinden. De deuren in huis hadden bijvoorbeeld allemaal van die schattige raampjes, er zat een krakende oude houten vloer in en de entree was echt fenomenaal. Kortom: wij hebben diezelfde dag nog een bod gedaan en wonen inmiddels al bijna 2 maanden in dit prachtige huis!

Begrijp me trouwens niet verkeerd… ik ben nog steeds super verliefd op jaren 30 woningen. Wees gewoon goed voorbereid en maak er iets prachtigs van! Bekijk bijvoorbeeld ook eens de jaren 30 woning van Daphne.

Fotocredits: Studio Haikje