De winter is weer op volle toeren in Nederland. Nu de wintertijd ook is ingegaan, is het tijd voor dekentjes op de bank en natuurlijk de warmte van je houtkachel. Veel mensen hebben er een, maar weten eigenlijk niet zo goed hoe je deze het beste kunt aansteken. De hoogste tijd dus om jullie wat tips te geven voor het aansteken van je houtkachel!
Juiste haardhout
Een goed begin is het halve werk. Het juiste haardhout gebruiken is daarom essentieel om je houtkachel goed aan te steken. Je wilt immers gezond, veilig en verantwoord stoken. Niet al het hout is geschikt om te stoken. Iedereen weet wel dat behandeld of geïmpregneerd hout ongeschikt is, maar er zijn ook verschillende houtsoorten waarvoor je kunt kiezen. Een lariks produceert bijvoorbeeld schadelijke gassen bij verbranding. Eikenhout, berkenhout, elzenhout, essenhout of beukenhout daarentegen is wel geschikt. Elk type hout brandt op een andere manier. De ene heeft een rustig vuurtje, de ander laat een mooi vuurspel zien. Laat je daarom goed informeren. Hieronder deel ik ook nog een kort overzicht om je alvast op weg te brengen.
- Elzen: is zacht, brandt snel en geeft een rustige vlam.
- Berken: is zacht, brandt snel en geeft een mooie felle vlam.
- Essen: is hard, heeft een trage verbranding en geeft een mooie, rustige vlam.
- Beuken: is hard, heeft een trage verbranding en geeft een heerlijke geur. Daarnaast geeft hij een mooie, rustige vlam.
- Eiken: is hard, heeft een trage verbranding, is echt duurzaam en de blokken gaan gloeien. Let op: deze houtsoort is wel meer geschikt voor de meer ervaren stoker.
Goed gedroogd
Iedereen weet dat hout droog het beste brand. Daarnaast is het ook zo dat niet goed gedroogd hout extra rook veroorzaakt. Niet goed voor je gezondheid en voor het milieu. Zorg daarom dat je goed gedroogd haardhout aanschaft. Je kunt zelfs ovengedroogd haardhout kopen. Hierdoor hebben ze een vochtpercentage van minder dan 20%. Dit hout zal zeker goed branden. Daarna moet je natuurlijk ook zorgen dat je jouw hout op de juiste plek opslaat.
Houtkachel aansteken: het stoken zelf
Natuurlijk moet je tijdens het stoken ook rekening houden met een aantal zaken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de kachel goed warm te stoken met haardvuur accessoires. Daarna is het belangrijk om op tijd een nieuwe blok toe te voegen, zodat het vuurtje goed op gang blijft.
Je houtkachel aansteken is dus niet zo lastig, zolang je maar weet waar je mee bezig bent.
Lees ook eens:
Voordelen van haarden en kachels in huis
Waar let je op bij het kopen van geurkaarsen?
Je huis in de herfst en winterperiode een nieuwe touch geven