Wanneer je aan het bouwen of verbouwen bent van een huis, is de trap vaak één van de belangrijkste elementen. Een trap moet niet alleen veilig zijn, maar ook bijdragen aan het uiterlijk en de sfeer van je huis. Houten trappen zijn hiervoor de perfecte oplossing. Lees snel meer.

Wat zijn de kosten van een houten trap?

De kosten voor een standaard houten trap liggen gemiddeld rond de € 800. Dit prijskaartje kan echter oplopen als je kiest voor duurdere houtsoorten, zoals eikenhout, of als je een trap wilt met draaiingen of een gesloten model. Je kunt dan rekening houden met een bedrag tussen de € 1.750 en € 3.200, afhankelijk van je wensen.

Wat zijn populaire houtsoorten?

De meest voorkomende hardhoutsoorten voor trappen in Nederland en België zijn eiken en beuken hout. Daarnaast zijn er nog andere soorten hout beschikbaar, zoals Mahonie. Veel mensen kiezen bewust voor hardhout omdat ze de trap willen laten opvallen als een echte eyecatcher.

houten trap voordelen en kosten

Wat is de gemiddelde levensduur?

De gemiddelde levensduur van een houten trap is 40 jaar, hoewel er voorbeelden zijn van houten trappen die veel langer meegaan. Houten trappen bieden veiligheid, comfort en stevigheid en kunnen daarmee aan de minimumeisen voldoen. De draagkracht van een trede is rond 400 kg aan de muurzijde en 330 kg aan de open zijde. Een leuning is optioneel verkrijgbaar, maar kun je wel zelf aanschaffen en naar wens inrichten.

Waarom kraakt een houten trap?

Het kraken van een open trap wordt veroorzaakt door speling in de bevestiging van de treden aan de trapboom. Dit probleem is eenvoudig op te lossen door tussen de treden en trapboom stukjes hout (spie of wigje) te klemmen.

Bekleden met hout: kosten en soorten

Naast de keuze voor het soort trap, kun je ook nog kiezen voor het bekleden van een (stalen) trap met hout. Er zijn verschillende soorten hout beschikbaar, waaronder beuk, eik, esdoorn, es, wengé en iroko. Elke houtsoort heeft zijn eigen voordelen.

Kosten van een houten trap bekleden

De gemiddelde kosten voor het bekleden van een trap met hout zijn: laminaat (houtlook) €600, vurenhout €925.

trap met hout laten bekleden

De verschillende houtsoorten

Beuk, eik, esdoorn, es, wengé en iroko zijn de meest gebruikte houtsoorten voor trappen. Elk type hout heeft zijn eigen voordelen en nadelen, beuk heeft bijvoorbeeld sneller vlekken in de kleurlaag.

Koop jouw houten trap bij Stairlux

Als je op zoek bent naar een kwalitatieve houten trap die voldoet aan alle eisen, is Starlux de plek waar je moet zijn. Deze leverancier biedt trappen van de hoogste kwaliteit, gemaakt van de beste materialen. Of je nu kiest voor een trap van eiken, beuken of mahoniehout, je bent verzekerd van een duurzaam product dat vele jaren mee zal gaan.

Lees ook eens;
De voordelen van een houten wandpaneel