Staat er binnenkort een grote verbouwing op het programma en wil je hierbij één of meerdere muren in huis slopen? Dan is het wel belangrijk om te weten of het hierbij wel of niet om een draagmuur gaat. Een draagmuur herkennen is echter niet altijd even gemakkelijk. Het gebeurt helaas nog regelmatig dat mensen zonder nadenken een muur eruit slopen en dit uiteindelijk tóch een draagmuur blijkt te zijn. Met alle gevolgen van dien. Wil jij er zeker van zijn dat deze specifieke muur geen extra aandacht nodig heeft? En ben je benieuwd hoe je een draagmuur eigenlijk kunt herkennen? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten voordat de verbouwing gaat beginnen. 

Wat is een draagmuur eigenlijk? 

Voordat je kunt onderzoeken of het wel of geen draagmuur is, is het wel belangrijk om te weten wat we hiermee dan precies bedoelen. Wanneer spreken we van een draagmuur? 

Een draagmuur is een belangrijk deel van de woning waarop één of meerdere draagbalken rusten. Deze balken zijn nodig om de constructie van de woning of het pand veilig en stabiel te houden. Als deze muur dus wegvalt, dan ontstaat er een onstabiele factor binnen deze veilige omgeving. Als een draagmuur wordt verwijderd zonder de nodige steun te bieden, dan kan dit ertoe leiden dat een deel van het pand of de woning instort of ernstige schade oploopt. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten om wat voor soort muur het gaat en of deze zonder problemen verwijderd kan worden. 

Laten we hierbij wel vertellen dat een draagmuur ook verwijderd kan worden, maar dat er dan wel de nodige aanpassingen gemaakt moeten worden om de situatie veilig te houden. 

Manieren om een draagmuur te herkennen

Maar hoe weet je of het überhaupt een draagmuur is? Er zijn verschillende manieren om dit te herkennen. 

De belangrijkste graadmeter is toch wel de dikte van de muur. Draagmuren zijn over het algemeen veel dikker dan ander soort muren. Dit is ook echt met het blote oog wel te zien. Ook kun je het herkennen door op de fundering te letten. Gaat het bijvoorbeeld om een muur die ook naar hogere verdiepingen doorloopt of onderdeel is van de buitengevel? Dan gaat het altijd om een draagmuur. 

Als je een beetje ervaring hebt met klussen, dan kun je een draagmuur meestal ook herkennen aan het typerende geluid dat deze maakt als je erop klopt. Klop je op een draagmuur? Dan klinkt dit echt massief. 

draagmuur

Controleer de bouwtekeningen van de woningen 

Wil je er zeker van zijn of het wel of niet om een draagmuur gaat? Dan is het verstandig om de bouwtekeningen van de woning erbij te pakken. Op de bouwtekening van een huis of pand is vaak in de legenda aangegeven op welke plekken het om draagmuren gaat. Is dit niet het geval en kom je er niet uit? Schakel dan vakmannen in om dit voor je te controleren. Het kan sowieso verstandig zijn om het verwijderen van een draagmuur over te laten aan een vakman, dus dan is deze maar alvast geregeld.